Business & Finance Πέμπτη 18/01/2024, 15:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η στρεβλή οικονομία του Πούτιν εν καιρώ πολέμου, μέσα από μία ντουζίνα αυγά 

Η στρεβλή οικονομία του Πούτιν εν καιρώ πολέμου, μέσα από μία ντουζίνα αυγά 

Αν θέλει κανείς να δει το πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει παραμορφώσει την οικονομία της Ρωσίας, δεν έχει παρά να κοιτάξει μία ντουζίνα αυγά. 

Το βασικό είδος ήταν σε έλλειψη τους τελευταίους μήνες και οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, ωθώντας τους Ρώσους στη Σιβηρία για να σχηματίσουν ουρές που θυμίζουν σοβιετική εποχή. 

Πίσω από την ραγδαία αύξηση της τιμής -περίπου 60% τον Δεκέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή – βρίσκεται μια σειρά παραγόντων που αποτελούν σύμπτωμα των ταλαιπωριών της οικονομίας.

Οι δυτικές κυρώσεις έχουν βλάψει τη βιομηχανία πουλερικών αναδιαμορφώνοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού για αγροτικό εξοπλισμό που προερχόταν προηγουμένως από την Ευρώπη. Το αδύναμο ρούβλι έχει κάνει τις εισαγωγές ζωοτροφών και κτηνιατρικών προϊόντων πιο ακριβές, ενώ η δυσκολία στην εργασία έχει αφήσει ορισμένους προμηθευτές χωρίς αρκετους αγρότες. Την ίδια στιγμή η άνθηση των κρατικών δαπανών, αύξησε τους μισθούς, ενισχύοντας τη ζήτηση για τρόφιμα και άλλα αγαθά.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν την εν λόγω κατάσταση στην αγορά της πτηνοτροφίας, η οποία αποτυπώνει τις ανισορροπίες που διαμορφώνονται στην οικονομία της Ρωσίας, υπό τη σκιά του πολέμου. 

Η χώρα κατέγραψε αξιοσημείωτη ανάπτυξη πέρσι καθώς η Μόσχα ενίσχυσε τη στρατιωτική παραγωγή και χορηγούσε επιδοτούμενα δάνεια σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. Ωστόσο, αυτή η μεγαλοπρέπεια έχει κάνει την οικονομία να λειτουργεί πολύ ζεστά.

Ως αποτέλεσμα, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 7,4% τη χρονιά που μας πέρασε, σχεδόν διπλάσιος από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, και τα προγράμματα στεγαστικών δανείων της κυβέρνησης έχουν τροφοδοτήσει μια φούσκα στην αγορά κατοικίας. Οι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί καθώς η κεντρική τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια και οι κυρώσεις συνεχίζουν.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στον τρίτο χρόνο του, η κρίση των αυγών δείχνει πώς η Ρωσία αγωνίζεται να εξισορροπήσει τις συγκρουόμενες οικονομικές επιταγές – χρηματοδοτώντας τον πόλεμο, κατευνάζοντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια και κρατώντας την οικονομία ισορροπημένη, μεταξύ άλλων μέσω σταθερών τιμών.

«Είναι ένα αδύνατο τρίλημμα», είπε η Alexandra Prokopenko, πρώην στέλεχος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, η οποία είναι τώρα υπότροφος στο Carnegie Russia Eurasia Center με έδρα το Βερολίνο. «Η επίτευξη των δύο πρώτων στόχων απαιτεί υψηλότερες δαπάνες, γεγονός που οδηγεί σε υψηλό πληθωρισμό, που εμποδίζει την επίτευξη του τρίτου στόχου».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal 

Διαβάστε επίσης: 

Ρωσία: Η κεντρική τραπεζίτης προετοιμάζεται για περισσότερες κυρώσεις

Ρωσία: Αύξηση επιτοκίων στο 16% – Οι ανησυχίες του Κρεμλίνου

«Έφοδο» στα assets της Ρωσίας ζητά η Κομισιόν: Γιατί θα γυρίσει μπούμερανγκ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News