Κόσμος Παρασκευή 16/02/2024, 21:58
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Δέσμευση για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας 3 δισ. ευρώ στην Ουκρανία φέτος

Γαλλία: Δέσμευση για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας 3 δισ. ευρώ στην Ουκρανία φέτος

Η Γαλλία και η Ουκρανία υπέγραψαν την Παρασκευή μια διμερή συμφωνία για την ασφάλεια που περιλαμβάνει τη δέσμευση από την πλευρά της πρώτης να παραδώσει περισσότερα όπλα, να εκπαιδεύσει στρατιώτες και να στείλει έως και 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στο Κίβι φέτος για να βοηθήσει τη χώρα στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε το Ελιζέ.

Η γαλλική προεδρία δήλωσε ότι η συμφωνία, που υπογράφηκε από τον Emmanuel Macron και τον ομόλογό του, Volodymyr Zelenksiy, περιλαμβάνει τη δέσμευση της Γαλλίας να παράσχει έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία το 2024.

Στη συμφωνία, η οποία έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων συμφωνιών που έχει συνάψει το Κίεβο με τη Βρετανία και τη Γερμανία, η Γαλλία δεσμεύεται επίσης να παράσχει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό, ιδίως για την αεράμυνα.

Η Γαλλία, μαζί με άλλους εταίρους, θα βοηθήσει επίσης την Ουκρανία να καταστήσει τις αμυντικές της ικανότητες όλο και περισσότερο διαλειτουργικές με το ΝΑΤΟ, ανέφερε το Ελιζέ, προσθέτοντας: «Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός σύγχρονου αμυντικού τομέα στην Ουκρανία και μια πορεία προς ένα μέλλον στο ΝΑΤΟ».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση ΥΠΕΞ ΗΠΑ – Κίνας στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια

Σειρά επαφών Μητσοτάκη στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου – Τι συζητήθηκε

Πρόεδρος Κομισιόν: Να δοθούν κίνητρα στην αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News