Κόσμος Παρασκευή 7/04/2023, 21:26
ΚΟΣΜΟΣ

Η υποστήριξη του Xi για την ειρήνη στην Ουκρανία υπολείπεται των προσδοκιών του Macron

Η υποστήριξη του Xi για την ειρήνη στην Ουκρανία υπολείπεται των προσδοκιών του Macron

Παρίσι και Πεκίνο συμφώνησαν να υποστηρίξουν κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία βάσει του διεθνούς δικαίου σε μια κοινή δήλωση που, όμως, υπολείπεται των ελπίδων του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron.

Η κινεζική υποστήριξη μιας τελικής διαπραγμάτευσης θεωρήθηκε από κορυφαίο Γάλλο αξιωματούχο ως ένδειξη ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι πρόθυμη να συμμετάσχει αποτελεσματικά στις ειρηνευτικές προσπάθειες. 

Ο Macron ήλπιζε, ωστόσο, να πείσει τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin για να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου.

«Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε εσάς για να επαναφέρετε τη Ρωσία στη λογική και όλους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Macron στον Xi κατά τη συνάντησή του στο Πεκίνο την Πέμπτη.

Ο Κινέζος πρόεδρος απέφυγε να αναφερθεί στη Ρωσία ή τον Putin σε δημόσιες δηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Η δέσμευση της Κίνας δεν υπερέβη την υπάρχουσα πρόταση 12 σημείων για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Όσον αφορά την πολυαναμενόμενη κλήση μεταξύ του Xi και του προέδρου της Ουκρανίας, δεν φάνηκε να έχει προχωρήσει. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία συνόδευε τον Macron κατά τη διάρκεια μιας από τις συναντήσεις, δήλωσε ότι ο ηγέτης της Κίνας θα τηλεφωνήσει στον Volodymyr Zelenskiy όταν οι «συνθήκες και ο χρόνος είναι κατάλληλοι».

Οι σχεδόν πέντε ώρες που πέρασαν μαζί ο Macron και ο Xi άνοιξαν τον δρόμο για περαιτέρω κοινή εργασία προς την ειρήνη, δήλωσε κορυφαίος Γάλλος αξιωματούχος, τονίζοντας ωστόσο ότι η Γαλλία δεν περίμενε από την Κίνα να αλλάξει εντελώς στρατόπεδο στον πόλεμο. Στο τέλος της τελικής συνάντησής τους την Παρασκευή, ο Xi ευχαρίστησε τον Macron για την αποσαφήνιση των πραγμάτων, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News