Business & Finance Δευτέρα 5/02/2024, 17:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πορτογαλία: Σημάδια ότι οι τιμές στα ακίνητα έχουν φτάσει στο πικ τους 

Πορτογαλία: Σημάδια ότι οι τιμές στα ακίνητα έχουν φτάσει στο πικ τους 

Οι τιμές των κατοικιών στην Πορτογαλία, μια από τις πιο καυτές αγορές ακινήτων της Ευρώπης, έχουν αρχίσει να μειώνονται τα τελευταία τρίμηνα και πιθανότατα έχουν φτάσει στο πικ τους, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια κάνουν τη ζήτηση να υποχωρεί, σύμφωνα με την DBRS Morningstar.

Η μελέτη του οίκου αξιολόγησης σημείωσε την ξένη ζήτηση, τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα νέων κατασκευών και το υψηλότερο κόστος κατασκευής μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν την αγορά κατοικιών της χώρας.

Η Πορτογαλία έγινε πόλος έλξης για ξένους αγοραστές πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, αφού η χώρα της νότιας Ευρώπης ξεκίνησε τις «χρυσές βίζες», οι οποίες συνέδεαν τις άδειες διαμονής με τις αγορές ακινήτων. 

Μαζί με την έλλειψη νέων κατοικιών, η αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό έχει ωθήσει τις τιμές σε επίπεδα που είναι απρόσιτα για πολλούς ντόπιους στην πρωτεύουσα της Λισαβόνας. Οι τιμές των κατοικιών είναι πλέον υψηλότερες από ό,τι στο Μιλάνο, τη Μαδρίτη και το Βερολίνο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η στεγαστική κρίση ώθησε την απερχόμενη κυβέρνηση να τερματίσει τις προσπάθειες προσέλκυσης ξένων στον τομέα των ακινήτων. Η DBRS είπε ότι οι πρόσφατες αλλαγές στα κυβερνητικά προγράμματα «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση της ξένης ζήτησης για πορτογαλικά ακίνητα», αλλά δεν θα τη σταματήσουν εντελώς.

Η Πορτογαλία έχει ακόμα σχετικά προσιτές τιμές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και «αυτό την καθιστά ελκυστικό προορισμό για αγορά κατοικίας, είτε για ιδιοκατοίκηση είτε ως επένδυση», ανέφερε ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πορτογαλία: Έσοδα ρεκόρ από τον τουρισμό το 2023

Στη δίνη της στεγαστικής κρίσης η Λισσαβώνα – Αποσύρει την Golden Visa

Moody’s: Αναβάθμισε δύο βαθμίδες το αξιόχρεο της Πορτογαλίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News