Business & Finance Κυριακή 19/11/2023, 07:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Αναβάθμισε δύο βαθμίδες το αξιόχρεο της Πορτογαλίας

Moody’s: Αναβάθμισε δύο βαθμίδες το αξιόχρεο της Πορτογαλίας

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας αναβαθμίστηκε δύο βαθμίδες από τον οίκο Moody’s, ο οποίος χαρακτήρισε την οικονομία «σταθερή» σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. 

Η αξιολόγηση αναβαθμίστηκε στο Α3 από Baa2 με σταθερή προοπτική, σύμφωνα με τον οίκο. Ο Moody’s είχε αναβαθμίσει την προοπτική σε θετική.  

Η αναβάθμιση αντανακλά το σημαντικό θετικό αντίκτυπο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα μίας σειράς οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, της απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα και της συνεχιζόμενης ισχυροποίησης του τραπεζικού κλάδου, σύμφωνα με τον οίκο.

Ενώ η οικονομία της χώρας αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος, αφού ανέκαμψε από την πανδημία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να συνεχίσει να μειώνει το χρέος. Η Πορτογαλία είχε την τρίτη υψηλότερη αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το 2022 και η Κομισιόν προέβλεψε στις αρχές της εβδομάδας ότι η χώρα πλέον θα καταταχθεί στην έκτη θέση το 2023, καθώς η αναλογία χρέους/ΑΕΠ έχει υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου. 

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά την προηγούμενη εβδομάδα εν μέσω έρευνας για σκάνδαλο. Ο πρόεδρος κάλεσε σε διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για τις 10 Μαρτίου σημειώνοντας ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού θα λάβει επίσημη ισχύ στις αρχές Δεκεμβρίου προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στη βουλή να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2024. 

Η Moody’s σημείωσε ότι η παραίτηση και η υπόθεση διαφθοράς μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων, παρότι οι μέχρι τώρα ενδείξεις καταδεικνύουν ότι οι θεσμοί της Πορτογαλίας επιτρέπουν στην χώρα να αντιμετωπίζει τα ζητήματα αποτελεσματικά. 

«Το γεγονός ότι η απόφαση του οίκου ελήφθη μετά τον προγραμματισμό για πρόωρες εκλογές καταδεικνύει ότι τα θεμελιώδη της οικονομίας είναι ισχυρά και επιβεβαιώνουν ότι η Πορτογαλία έχει κατακτήσει μία θέση μεταξύ των χωρών με μεγαλύτερη πιστωτική ποιότητα και διεθνή αξιοπιστία», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Μεντίνα. 

Πλεόνασμα προϋπολογισμού

Ο προϋπολογισμός του 2024 περιλαμβάνει μείωση του φόρου εισοδήματος και στοχεύει σε πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, μικρότερο από το πλεόνασμα του 2023.

Η αλλαγή της κυβέρνησης δεν θα οδηγήσει απαραιτήτως σε μεγάλη αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής. Με μία αναλογία χρέους πάνω από το 100% του ΑΕΠ και με μία επιβραδυνόμενη οικονομία, η δημοσιονομική πειθαρχία θα παραμείνει κεντρικό σημείο σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. 

Η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη τον Οκτώβριο

Source: Bank of Portugal

Η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% για φέτος και 1,5% για το 2024, χαμηλότερα από το 6,6% του 2022. Ο οίκος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% ετησίως για την προσεχή πενταετία. 

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Πορτογαλίας διαμορφώθηκε την Παρασκευή στο 3,25% συγκριτικά με το 3,2% πριν από έξι μήνες. Κορυφώθηκε στο 18% το 2012 στο απόγειο της κρίσης χρέους του ευρώ. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Welle: Nέα κρίση χρέους απειλεί την ευρωζώνη

Capital Economics: Όχι πια PIGS – Πώς η Ελλάδα άφησε πίσω της την Ιταλία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News