Business & Finance Σάββατο 30/09/2023, 12:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβάθμιση της Πορτογαλίας σε Α- με σταθερές προοπτικές από τον οίκο Fitch

Αναβάθμιση της Πορτογαλίας σε Α- με σταθερές προοπτικές από τον οίκο Fitch

Η αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας αναβαθμίστηκε κατά ένα επίπεδο από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings, ο οποίος δήλωσε ότι ο λόγος χρέους της χώρας βρίσκεται σε έντονα πτωτική τάση.

Η αξιολόγηση αυξήθηκε σε A- από BBB+, με σταθερές προοπτικές, ανέφερε η Fitch σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή. Είναι η πρώτη φορά που η Πορτογαλία έχει αξιολόγηση στην κλίμακα Α από τους οίκους Fitch, Moody’s ή Standard & Poor’s από το 2011, τη χρονιά που η χώρα εντάχθηκε σε πρόγραμμα διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει υψηλός βαθμός δέσμευσης για δημοσιονομική εξυγίανση από την τρέχουσα πορτογαλική κυβέρνηση, η θητεία της οποίας λήγει το 2026», δήλωσε ο Fitch.

Η οικονομία της χώρας αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος, αφού ανέκαμψε μετά την πανδημία. Η Πορτογαλία είχε τον τρίτο υψηλότερο δείκτη χρέους στην Ευρωζώνη το 2022 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε τον Μάιο ότι θα καταταγεί στην πέμπτη θέση το 2023, καθώς ο δείκτης χρέους της θα πέσει κάτω από τα επίπεδα της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Η Τράπεζα της Πορτογαλίας αύξησε τον Ιούνιο την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη του 2023 στο 2,7%, επικαλούμενη τις επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας. Το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 112,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2022 και η κυβέρνηση στοχεύει σε δημοσιονομικό έλλειμμα 0,4% του ΑΕΠ το 2023.

Η Fitch, ωστόσο, βλέπει την Πορτογαλία να εμφανίζει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ φέτος, με μικρότερα πλεονάσματα τα επόμενα δύο χρόνια. Επικαλείται τη λήξη των μέτρων στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία και τις τιμές της ενέργειας, τα οποία αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις των φορολογικών μειώσεων που εισήχθησαν πέρυσι. Βλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 104,3% του ΑΕΠ φέτος.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας διαμορφώθηκε στο 3,60% την Παρασκευή, σε σύγκριση με περίπου 3,18% πριν από έξι μήνες. Το 2012, στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, κορυφώθηκε στο 18%. 

Η Standard & Poor’s έχει αξιολόγηση BBB+ για την Πορτογαλία και η Moody’s έχει αξιολόγηση Baa2, και οι δύο με θετικές προοπτικές.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News