ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Βελτιώνονται οι προοπτικές των αξιολογήσεων στην Ευρώπη

Fitch: Βελτιώνονται οι προοπτικές των αξιολογήσεων στην Ευρώπη

Βελτίωση των προοπτικών της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ευρωπαϊκών χωρών διαπιστώνει η Fitch, για αυτό και αναβαθμίζει τις προοπτικές σε «ουδέτερες» από «επιδεινούμενες». Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, η αναβάθμιση αυτή αντανακλά τις καλύτερες των προβλέψεων μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι περισσότερες χώρες (με εξαίρεση τη Γερμανία) απέφυγαν την ύφεση, ο πληθωρισμός άρχισε να υποχωρεί από πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ οι δημοσιονομικές επιδόσεις του 2022 αποδείχθηκαν καλύτερες των προβλέψεων.

Fitch: Βελτιώνονται οι προοπτικές των αξιολογήσεων στην Ευρώπη-1

Στον απολογισμό του πρώτου εξαμήνου του 2023, η Fitch σημειώνει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος αναβαθμίστηκαν σε BB+ και BBB αντίστοιχα, κυρίως λόγω της προόδου στην ανάκαμψη από την προηγούμενη κρίση. Η Γαλλία υποβαθμίστηκε σε AA-, λόγω της επίμονης δημοσιονομικής αδυναμίας. Αυστρία (AA+), Ηνωμένο Βασίλειο και Βέλγιο (AA-) έχουν αρνητικές προοπτικές, ενώ καμία χώρα της Δυτικής Ευρώπης δεν έχει αυτή τη στιγμή θετικές προοπτικές.

Σημειώνεται ότι το επόμενο review της Ελλάδας από τη Fitch έχει προγραμματιστεί για την 1η Δεκεμβρίου.

Τι περιμένει η Fitch 

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, η Ευρώπη θα εμφανίσει υποτονική ανάπτυξη το 2023, με την αδυναμία στην εσωτερική ζήτηση να επιμένει. Η πορεία του δομικού πληθωρισμού θα κρίνει τα επόμενα μέτρα της νομισματικής πολιτικής.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Fitch προειδοποιεί ότι τα δημόσια οικονομικά πολλών ευρωπαϊκών χωρών θα επιδεινωθούν, λόγω των υψηλότερων δαπανών, μεταξύ των οποίων και οι δαπάνες για τόκους. Άλλωστε, η εκτίμησή της είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα, για περισσότερο καιρό.

Διαβάστε επίσης: 

JP Morgan: Η επενδυτική βαθμίδα έρχεται σύντομα αλλά έχει προεξοφληθεί

Fitch: Στο 5,5-6% τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα φέτος – Τι λέει για τις καταθέσεις

Η κάλπη μίλησε – Ανοίγει ο δρόμος για την επενδυτική βαθμίδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News