Business & Finance Παρασκευή 17/02/2023, 09:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πορτογαλία: Τέλος η Χρυσή Βίζα μετά το ράλι των ακινήτων

Πορτογαλία: Τέλος η Χρυσή Βίζα μετά το ράλι των ακινήτων

Τέλος δίνει η Πορτογαλία στο πρόγραμμα Χρυσής Βίζας, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στην αγορά των κατοικιών.

Για να καταπολεμήσει την κερδοσκοπία στα ακίνητα, η Πορτογαλία θα σταματήσει να εκδίδει νέες Χρυσές Βίζες, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα σε συνέντευξη Τύπου στη Λισαβόνα.

Οι ξένοι αγοραστές ακινήτων που επιθυμούν να ανανεώσουν την υπάρχουσα Χρυσή Βίζα τους θα μπορούν να το κάνουν μόνο εάν χρησιμοποιούν τα ακίνητά τους για να μένουν οι ίδιοι ή τα διατεθούν για μακροχρόνια ενοικίαση, είπε.

Το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας εφαρμόστηκε στην Πορτογαλία για πρώτη φορά πριν από μια δεκαετία, στο πλαίσιο της προσπάθειας να βελτιωθούν  τα δημόσια οικονομικά της χώρας, μετά το πακέτο διάσωσης του 2011.

Από τότε, η χώρα έχει συγκεντρώσει 6,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg, με το 90% αυτών των χρημάτων να πηγαίνουν σε ακίνητα.

Οι Κινέζοι πήραν σχεδόν τις μισές από τις 11.628 άδειες παραμονής που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, ενώ αυτό γινόταν όλο και πιο δημοφιλές σε Αμερικανούς επενδυτές. Οι υποψήφιοι για Χρυσή Βίζα έπρεπε να πραγματοποιήσουν μια επένδυση τουλάχιστον 350.000 ευρώ  σε ακίνητα ή να δημιουργήσουν τουλάχιστον 10 θέσεις εργασίας στην Πορτογαλία ή να μεταφέρουν στη χώρα 1,5 εκατ. ευρώ.

Όμως, ορισμένοι πολιτικοί επέκριναν το πρόγραμμα επειδή αυξάνει τις τιμές των ακινήτων, με αποτέλεσμα τμήματα του πληθυσμού να δυσκολεύονται να βρουν προσιτή στέγη. Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν επισημάνει πιθανούς κινδύνους φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος.

Το 2021, η κυβέρνηση άρχισε να περιορίζει τις άδειες και απέκλεισε τις αγορές ακινήτων σε πόλεις όπως η Λισαβόνα, όπου οι τιμές των κατοικιών υπερδιπλασιάστηκαν από το 2015, στα 3.805 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Henley & Partners, η ελληνική Χρυσή Βίζα είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο πρόγραμμα μεταξύ των Κινέζων, μετά το αντίστοιχο πρόγραμμα της Πορτογαλίας. Υπολογίζεται ότι φέτος περίπου 11.000 εύποροι Κινέζοι θα εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Η επιστροφή των Κινέζων λόγω Golden Visa, τα νεότερα για τον προαστιακό στη Δ. Αττική και οι νέες κινήσεις στα γραφεία

Πορτογαλία: Σε υψηλά 30 ετών σήκωσαν τις τιμές κατοικιών οι ξένοι

Μεταναστεύουν μαζικά οι πλούσιοι Κινέζοι – Η Ελλάδα Νο2 επιλογή τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News