Business & Finance Πέμπτη 1/02/2024, 14:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η μεσαία τάξη προστατεύει την Ιταλία από τους «τιμωρούς των ομολόγων»

Πώς η μεσαία τάξη προστατεύει την Ιταλία από τους «τιμωρούς  των ομολόγων»

Στους ίδιους ανθρώπους που την ανέβασαν στην εξουσία ποντάρει τώρα η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni για να κρατήσει τους «τιμωρούς» των ομολόγων μακριά: Τους Ιταλούς πολίτες.

Παρότι η Ιταλία πουλά περισσότερα ομόλογα ίσως από κάθε άλλη φορά στην ιστορία της, φαίνεται να παίρνει μια ανάσα από τις πιέσεις των αγορών,  καθώς η κυβέρνηση στηρίζεται όλο και περισσότερο στη μεσαία τάξη της χώρας.

Η Meloni προσπαθεί να αποφύγει την όποια περαιτέρω επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας, με τη στρατηγική της να στηρίζεται στις αγορές κρατικών ομολόγων από τους κοινούς αποταμιευτές. Οι εκδόσεις ομολόγων της Ιταλίας προς τους επενδυτές της λιανικής είναι μεγαλύτερες έναντι όλων των ευρωπαϊκών χωρών και με μία σειρά από δημοπρασίες να προγραμματίζονται για τα τέλη του Φεβρουαρίου, η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι η ζήτηση θα είναι ισχυρή, σημειώνει το Bloomberg.

Πώς η μεσαία τάξη προστατεύει την Ιταλία από τους «τιμωρούς  των ομολόγων»-1

Με αυτό τον τρόπο, η Meloni καταφέρνει να βελτιώσει περαιτέρω τη θέση της, αφότου ξεκίνησε τη χρονιά δυναμικά, έχοντας αποφύγει την απειλή της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας στο junk, έπειτα από μία σειρά αξιολογήσεων από τους οίκους. Το spread των ιταλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών μόλις άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.

Βέβαια, όλα αυτά δεν αναιρούν το γεγονός ότι η Ιταλία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το χρέος της διαμορφώνεται γύρω στο 140% του ΑΕΠ, είναι δηλαδή το υψηλότερο μετά το ελληνικό. Και το κόστος εξυπηρέτησής του αναμένεται να εκτιναχθεί.

«Ένα τεράστιο δημόσιο χρέος και οι αναιμικές προοπτικές ανάπτυξης κάνουν την Ιταλία πολύ ευάλωτη σε κινδύνους που σχετίζονται με το αξιόχρεο», σημειώνει η Simona Delle Chiaie, του Bloomberg Economics.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, περίπου το ένα πέμπτο των ιταλικών ομολόγων θα ωριμάσει και θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί μέσα σε διάστημα ενός έτους. Πρόκειται για αισθητά μεγαλύτερο μερίδιο σε σχέση με τους άλλους μεγάλους εκδότες.

Και την ίδια στιγμή, η Ιταλία έχει να καλύψει το δημοσιονομικό κόστος που προκύπτει από την ενεργειακή μετάβαση, την αύξηση των αμυντικών δαπανών και τις φουσκωμένες δαπάνες για συντάξεις, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Μπροστά σε αυτά τα δημοσιονομικά βαρίδια, η Meloni ξέρει ότι οι ευνοϊκές συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα στην αγορά ομολόγων, με τα spreads να πέφτουν κάτω από τις 150 μονάδες βάσης τις τελευταίες ημέρες, είναι κάτι σπάνιο, που δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτο.

«Η Ιταλία δεν κάνει κάτι ιδιαιτέρως ριζοσπαστικό σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά την ίδια στιγμή, δεν κάνει και κάτι λάθος», λέει ο Charles Diebel, αναλυτής ομολόγων της Mediolanum International Funds. Ο ίδιος διαπιστώνει πολύ ισχυρή ζήτηση για τα ομόλογα της Ιταλίας από τους ντόπιους αποταμιευτές και εκτιμά ότι το spread θα μειωθεί περαιτέρω.

Η Meloni ξέρει ότι τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι, καθώς έχει βιώσει τη δύναμη των λεγόμενων «τιμωρών των ομολόγων» από κοντά. Το 2011 ήταν υπουργός στην κυβέρνηση του Silvio Berlusconi που κατέρρευσε, όταν το spread έφτασε στις 570 μονάδες βάσης. Δύο ημέρες αφότου ανέβηκε στην εξουσία, τον Οκτώβριο του 2022, είδε τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Liz Truss να χάνει τη θέση της, όταν  οι επενδυτές απέρριψαν τις οικονομικές πολιτικές της.

Για αυτό τον λόγο, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Giancarlo Giorgetti, προτιμά να έχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό των ιταλικών ομολόγων στα χέρια ντόπιων. Αυτοί τείνουν να αποτελούν μια πιο σταθερή επενδυτική βάση, καθώς είναι λιγότερο πιθανό ότι θα σπεύσουν να ξεφορτωθούν τα ομόλογα με την πρώτη ένδειξη εντάσεων.

Πώς η μεσαία τάξη προστατεύει την Ιταλία από τους «τιμωρούς  των ομολόγων»-2

Πραγματικά, με το δέλεαρ των υψηλότερων αποδόσεων, οι Ιταλοί πολίτες έριξαν 120 δισ. ευρώ στα ομόλογα της χώρας τους, το πρώτο 10μηνο του 2023.

Όμως, οι δανειακές ανάγκες της Ιταλίας είναι τεράστιες, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ομόλογα έως και 360 δισ. ευρώ το 2024, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, οι πληρωμές τόκων ως μερίδιο του ΑΕΠ έχουν αυξηθεί κατά 35% τα τελευταία πέντε χρόνια και αναμένεται να αυξηθούν κατά 27% ακόμα, σύμφωνα με το Bloomberg.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: Το ιταλικό αδιέξοδο – Πώς η Ιταλία έγινε η αρνητική εξαίρεση

Η Ιταλία σχεδιάζει πώληση περιουσιακών στοιχείων 21 δισ. ευρώ για να διατηρήσει το χρέος υπό έλεγχο

Ιταλία: Εξετάζει να πουλήσει το 20% των ταχυδρομείων Poste Italiane

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News