Business & Finance Τετάρτη 13/12/2023, 15:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Meloni: Η Ιταλία μπορεί να ασκήσει βέτο για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Meloni: Η Ιταλία μπορεί να ασκήσει βέτο για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Η Ιταλία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το βέτο της για να αποτρέψει την υιοθέτηση των νέων δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε την Τετάρτη η πρωθυπουργός Giorgia Meloni.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ανεστάλη το 2020 λόγω του COVID-19 και αναμένεται να επανέλθει σε τροποποιημένη έκδοση το επόμενο έτος, με την Ιταλία να πιέζει να το καταστήσει πιο επιεικές, σε αντίθεση με τις απαιτήσεις άλλων μελών για επιβολή σκληρής πειθαρχίας.

«Δεν αποκλείω καμία από τις επιλογές, νομίζω ότι πρέπει να αξιολογήσουμε τι είναι καλύτερο για την Ιταλία. Γνωρίζοντας ότι αν δεν βρεθεί λύση, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα επιστρέψουμε στους προηγούμενους κανόνες», δήλωσε η Meloni ενώπιον του κοινοβουλίου αναφερόμενη στην άσκηση βέτο ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες στις 14-15 Δεκεμβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα, το Reuters ανέφερε ότι η Ρώμη ήταν έτοιμη να ασκήσει βέτο σε κανόνες που θα τιμωρούν την υπερχρεωμένη οικονομία της και δεν θα επικυρώσει τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), χωρίς μια ικανοποιητική συμφωνία για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Εάν δεν βρεθεί λύση, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα επιστρέψουμε στις προηγούμενες παραμέτρους», είπε η Meloni ενώπιον της Γερουσίας, προσθέτοντας ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να προωθήσει μια καλή συμφωνία στις επερχόμενες συνομιλίες με τους ομολόγους της στην Ε.Ε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πρόοδος για το Σύμφωνο Σταθερότητας και 3 θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα σε Eurogroup – Ecofin

ΕΕ: Μάχη με τον χρόνο για μια συμφωνία στους δημοσιονομικούς κανόνες

Ντομπρόνσκις – Τζεντιλόνι: Εφικτή μια συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News