Σύμφωνο Σταθερότητας: Η ισπανική πρόταση – Πού γέρνει η πλάστιγγα
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συζητήσουν μια σειρά μέτρων για τη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους, τα οποία θα αφήνουν παράλληλα περιθώριο για πράσινες και αμυντικές επενδύσεις, καθώς πιέζουν για συμφωνία ως προς τους νέους δημοσιονομικούς αυτή την εβδομάδα.
Πρόταση που κατέθεσε η Ισπανία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ, ζητά από τις χώρες να μειώσουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως κατά μέσο όρο σε μια περίοδο προσαρμογής, εφόσον το χρέος υπερβαίνει το 90% του ΑΕΠ, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της Ε.Ε..
Οι χώρες με χρέος μεταξύ 60% και 90% του ΑΕΠ θα πρέπει να το μειώσουν κατά 0,5%.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι 1,5% του ΑΕΠ όταν το δημοσιονομικού τους έλλειμμα δεν υπερβαίνει το όριο του 3%, σύμφωνα με πηγή.
Η πρόταση στοχεύει επίσης να δώσει στις κυβερνήσεις περιθώρια για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης και την ενίσχυση της άμυνας του μπλοκ, λαμβάνοντας υπόψη ότι η λιτότητα που εφαρμόστηκε στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης κατέστρεψε την ευρωπαϊκή οικονομία, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ πρόκειται να εξετάσουν το ισπανικό σχέδιο σε συνάντηση στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, αν και μια συμφωνία δεν είναι καθόλου βέβαιη.
Η πρόταση είναι πιο απαιτητική από το πλαίσιο που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ, τον Απρίλιο, και το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» θεωρείται παραχώρηση σε ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία, ανέφεραν πηγές.
Η ισπανική πρόταση επιτρέπει επίσης μια μικρή απόκλιση από το ανώτατο όριο δαπανών των κυβερνήσεων, το οποίο θα γίνει ο βασικός δείκτης για τον έλεγχο των προϋπολογισμών. Οι πιθανές επιλογές περιλαμβάνουν μια μέγιστη απόκλιση 0,25% ή 0,5% ετησίως και έως και 0,5% ή 0,75% σωρευτικά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Η προτεραιότητα που δίνεται στην άμυνα κατά την αξιολόγηση των δαπανών των κρατών μελών απολαμβάνει ευρείας στήριξης, αλλά άλλα ζητήματα παραμένουν ανοιχτα, σημείωσαν οι πηγές. Σε αυτά περιλαμβάνεται το εάν η περίοδος που απαιτείται για τη δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να παραταθεί από τα τέσσερα στα επτά έτη, ανάλογα με το αν γίνονται επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις σε συγκεκριμένους τομείς.
Οι Γάλλοι ανησυχούν επίσης ότι οι κανόνες που ισχύουν για χώρες με ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ θα είναι πολύ αυστηροί, χωρίς να αφήνουν ευελιξία για επενδύσεις σε βασικές προτεραιότητες, σύμφωνα με πηγή.
Μιλώντας σε συνέδριο στο Παρίσι την Τρίτη, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ είπε ότι οι κανόνες είναι θεμελιώδεις για την ανοικοδόμηση της δημοσιονομικής ευρωστίας, αλλά είπε ότι δεν πρέπει να οδηγήσουν σε λιτότητα.
«Δεν μπορείτε να μου πείτε να εξυγιάνω τα δημοσιονομικά τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να μην επιτρέπεται καμία επένδυση για την κλιματική αλλαγή, καμία επένδυση για την ασφάλεια ή την πράσινη βιομηχανία. Αυτό θα είναι ένα όχι», είπε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Reuters: Απίθανο φέτος το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας
Κομισιόν: Περισσότερος χρόνος για μείωση χρέους στις χώρες που επενδύουν στην άμυνα
Το παζάρι για νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και οι φόβοι της Ελλάδας
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News