Business & Finance Τρίτη 30/01/2024, 07:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μην λέτε ποτέ στον προϊστάμενο «δεν ξέρω» – Τι πρέπει να πείτε 

Μην λέτε ποτέ στον προϊστάμενο «δεν ξέρω» – Τι πρέπει να πείτε 

Υπάρχει μια κοινή φράση που οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγετε να λέτε στον προϊστάμενό σας: «Δεν ξέρω».

Με το να αποδέχεται κανείς ότι δεν ξέρει κάτι, μπορεί να φαίνεται ότι δεν τον ενδιαφέρει να προσπαθήσει για να λύσει το πρόβλημα, λέει στο CNBC ο Patrice Lindo, Διευθύνων Σύμβουλος της Career Nomad, μιας εταιρείας συμβούλων σταδιοδρομίας. 

Επιπλέον, η φράση δεν δείχνει «πρωτοβουλία και διάθεση για μάθηση».

Οι άνθρωποι συνήθως λένε «δεν ξέρω» σε διάφορες περιπτώσεις, από το να εκφράσουν διαφωνία έως το να δείξουν ότι δεν διαθέτουν τις πληροφορίες που μπορεί να ζητά ο προϊστάμενός τους. Αλλά παρόλο που πραγματικά μπορεί να μην γνωρίζουν κάτι, αυτή δεν πρέπει να είναι η απάντησή τους.

Ακολουθούν μερικές εναλλακτικές λύσεις:

Ζητήστε λίγο χρόνο για έρευνα: Μπορείτε να αξιοποιήσετε τον χρόνο για να ρωτήσετε κάποιον άλλον ή για να ψάξετε τις απαντήσεις στο διαδίκτυο. 

Ζητήστε διευκρίνιση: Αυτός ο τρόπος δείχνει θέληση για να αποκτήσετε γνώσεις και να βελτιώσετε την απόδοσή σας στην εταιρεία. 

Προτείνετε μια συλλογική προσέγγιση για να βρείτε την απάντηση: Η συνεργασία μιας ομάδας επαγγελματιών με μοναδικές δεξιότητες μπορεί να σας βοηθήσει να λύσετε προβλήματα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από το να το κάνετε μόνοι σας.

Οι ηγέτες επιχειρήσεων συμφωνούν με τις συμβουλές του Lindo. Το 60% των εταιρειών λέει ότι τα κορυφαία προσόντα που αναζητούν στους υπαλλήλους είναι οι επαγγελματικές γνώσεις και η προθυμία για συνεχή βελτίωση, σύμφωνα με έρευνα του 2012 σε περισσότερους από 170 εργοδότες.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Mark Cuban λέει ότι οι εργαζόμενοι που προσπαθούν να ολοκληρώσουν τα πράγματα, ακόμα κι αν δεν είναι σίγουροι πώς ακριβώς, έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. 

«Το μόνο πράγμα στη ζωή που μπορείς να ελέγξεις είναι η προσπάθειά σου», είπε ο Cuban, στο LinkedIn. «Και το να είσαι πρόθυμος να το κάνεις είναι τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, γιατί οι περισσότεροι δεν το κάνουν».

Το να καταβάλετε προσπάθεια σημαίνει να υπερβαίνετε ό,τι απαιτείται για την επίλυση προβλημάτων, ακόμη και όταν δεν σας το ζητούν – πέρα από τις συνήθεις ευθύνες της δουλειάς σας, είπε ο Cuban. Παίρνετε την πρωτοβουλία, και εξαντλείτε όλες τις πιθανές επιλογές μέχρι να βρείτε μια απάντηση.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Μήπως πρέπει να ρίξετε ρυθμούς στη δουλειά; Ναι εάν κάνετε ένα από αυτά τα 6 πράγματα

Εργοδότες vs Eργαζόμενοι: Ποιος κερδίζει στη μάχη για την ισορροπία μεταξύ ζωής και δουλειάς;

Ερευνα ΔΝΤ: Οι Ευρωπαίοι εργάζονται όλο και λιγότερες ώρες, ειδικά οι άνδρες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News