Business & Finance Παρασκευή 26/01/2024, 07:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήπως πρέπει να ρίξετε ρυθμούς στη δουλειά; Ναι εάν κάνετε ένα από αυτά τα 6 πράγματα

Μήπως πρέπει να ρίξετε ρυθμούς στη δουλειά; Ναι εάν κάνετε ένα από αυτά τα 6 πράγματα

Ενα από τα χαρακτηριστικά που διαχωρίζουν τους καλούς από τους όχι -και τόσο- καλούς προϊσταμένους, είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουν πότε πρέπει η ομάδα τους να «πατάει γκάζι» και πότε «φρένο». 

Ακολουθούν έξι περιπτώσεις όπου η μείωση στους ρυθμούς εργασίας, οδηγεί τελικά σε καλύτερα αποτελέσματα: 

1. Όταν παίρνετε μεγάλες αποφάσεις 

O Jeff Bezos, ιδρυτής και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon, έχει δηλώσει ότι οι ηγέτες πρέπει να αναρωτηθούν αν οι αποφάσεις που καλούνται να λάβουν είναι «μονόδρομες» ή «αμφίδρομες». 

Όπως έγραψε στους μετόχους της Amazon το 2015, οι μονόδρομες αποφάσεις είναι μη αναστρέψιμες, γι΄αυτό «πρέπει να λαμβάνονται μεθοδικά, προσεκτικά, αργά, με μεγάλη σκέψη και διαβούλευση».

Αντίθετα, οι αμφίδρομες αποφάσεις απαιτούν λιγότερη προσοχή επειδή «είναι αναστρέψιμες», που σημαίνει ότι μπορεί να γυρίσετε πίσω στην αρχή, και να αλλάξετε την απόφασή σας. 

2. Όταν προσπαθείτε να λύσετε περίπλοκα προβλήματα 

Πολλοί ηγέτες επιχειρήσεων και ακαδημαϊκοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι εξυπνότεροι άνθρωποι λαμβάνουν πιο γρήγορες αποφάσεις, γεγονός που υποστηρίζεται όντως από έρευνες. Αλλά μια μελέτη του 2023 στο Charité-University Medicine του Βερολίνου και στο Ινστιτούτο Υγείας της ίδιας πόλης, δείχνει ότι προηγούμενες μελέτες δεν είχαν εξετάσει αρκετά ευρύ φάσμα εργασιών.

Η μελέτη Charité διερεύνησε δεδομένα όπου οι συμμετέχοντες έλαβαν μια σειρά από όλο και πιο δύσκολες εργασίες αντιστοίχισης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλότερες βαθμολογίες στη γενική νοημοσύνη και την ικανότητα βαθιάς σκέψης έλυσαν τις εύκολες εργασίες πιο γρήγορα. Αλλά διαπίστωσαν επίσης ότι αυτοί οι άνθρωποι έλυσαν δύσκολα προβλήματα πιο αργά και με μεγαλύτερη ακρίβεια. 

3. Όταν ασχολείστε με κάτι δημιουργικό 

Οι ικανοί ηγέτες γνωρίζουν ότι η «αποτελεσματική δημιουργικότητα» μπορεί μερικές φορές να είναι οξύμορη έννοια. 

Αλλά δεν υπάρχει γρήγορος και εύκολος δρόμος για τη δημιουργικότητα. Η Teresa Amabile, ψυχολόγος και καθηγήτρια στο Harvard Business School που έχει μελετήσει τη δημιουργικότητα για περισσότερα από 40 χρόνια, υποστηρίζει ότι αν θέλετε να σκοτώσετε τη δημιουργικότητα, αρκεί να πείτε σε κάποιον να κάνει γρήγορα και να μην του αφήσετε περιθώρια λάθους.

4. Όταν θέλετε να πάρετε ηθικές αποφάσεις 

Η επιβράδυνση των γεγονότων μειώνει τις πιθανότητες οι άνθρωποι να προβούν σε ανήθικες πράξεις, σύμφωνα με έρευνα του London Business School. Εξετάζοντας τις δηλώσεις εταιρικής αποστολής, οι ερευνητές μπόρεσαν να συγκρίνουν διευθυντικά στελέχη που κλήθηκαν να προχωρήσουν βιαστικά, με αυτούς που ενθαρρύνονταν να επιβραδύνουν και να αξιολογήσουν τις ενέργειες που πρόκειται να προβούν. Παρακολούθησαν παραβιάσεις της Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης για 10 χρόνια από 559 franchises των ΗΠΑ.

Το συμπέρασμά τους: Όταν οι συμμετέχοντες «διάβασαν μια δήλωση αποστολής που έδινε έμφαση στην επείγουσα δράση έναντι της στοχαστικής εξέτασης», σχεδόν είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαπράξουν ανήθικες πράξεις, όπως η διάκριση λόγω ηλικίας.

5. Όταν θέλετε να επικοινωνήσετε με πελάτες 

Για πολλούς υπαλλήλους που συνομιλούν με πελάτες, η ταχύτητα είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία θέλουν να χειριστούν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες, αλλά από την άλλη η ταχύτητα δεν είναι πάντα συμβατή με μια εξαιρετική εμπειρία πελάτη.

Οι καλύτεροι ηγέτες αναγνωρίζουν αυτή την εγγενή σύγκρουση και ξέρουν πότε είναι έξυπνο να επιβραδύνουν τα πράγματα για τους πελάτες.

Ενα παράδειγμα για το παραπάνω, είναι η ενέργεια της Jumbo, μιας αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Ολλανδία. 

Στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ένας ενάντια στη μοναξιά» της ολλανδικής κυβέρνησης για ηλικιωμένους, η Jumbo πειραματίστηκε με ένα «ταμείο συνομιλίας» για πελάτες σε ένα κατάστημα. Αυτό χρησιμοποιούνταν από όσους δεν βιάζονταν και ήθελαν μια μεγαλύτερη συνομιλία με έναν φιλικό ταμία. Το εν λόγω πείραμα ήταν τόσο επιτυχημένο που τα καταστήματα είχαν «ταμείο συνομιλίας» σε περίπου 200 καταστήματα μέχρι το τέλος του 2023.

6. Όταν θέλετε να απολαύσετε τη ζωή 

Ορισμένες φορές, οι πιο ήρεμοι ρυθμοί δεν συμφέρουν ουσιαστικά την εταιρεία, αλλά βοηθούν σημαντικά τους υπαλλήλους. 

Το έργο δεκαετιών του Fred Bryant, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Loyola του Σικάγο, δείχνει ότι η επιβράδυνση στους ρυθμούς της δουλειάς, με σκοπό να περάσετε καλύτερα και να είστε περισσότερο χαρούμενοι, συνδέεται με καλύτερες σχέσεις, ψυχική και σωματική υγεία, καθώς και δημιουργική επίλυση προβλημάτων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal 

Διαβάστε επίσης: 

Sam Altman: Η συμβουλή για την επιτυχία που δίνει ο άνθρωπος για τον οποίο όλοι μιλούν

Gen Z: Προτιμά να δουλεύει για να ζει αντί να ζει για να δουλεύει – Ο λόγος

Μαθήματα καλών τρόπων για τους εργαζόμενους – Τι περιλαμβάνουν

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News