Business & Finance Τρίτη 26/12/2023, 11:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δουλεύετε τις γιορτές; Ορίστε τι πρέπει να κάνετε

Δουλεύετε τις γιορτές; Ορίστε τι πρέπει να κάνετε

Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων που εργάζονται κατά τη διάρκεια των διακοπών, ακόμη κι αν δεν είναι απαραίτητο, λέει ο σύμβουλος θεμάτων καριέρας Brandon Smith.

«Ο ένας έχει μια φυσική, ανταγωνιστική ορμή, προσπαθώντας να αποδείξει ότι αξίζει και ο δεύτερος δυσκολεύεται να βάλει όρια, με αποτέλεσμα να μην λέει “όχι”. Και τα δύο είναι ανθυγιεινά», τονίζει.

Είτε κάποιος ανήκει στην πρώτη κατηγορία, είτε στη δεύτερη, πρέπει να αποδεχτεί ότι οι συνάδελφοί του μπορεί να έχουν διαφορετικές προτεραιότητες από εκείνον, ειδικά κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να περάσει κανείς αυτήν την περίοδο, εκτιμώντας τον χρόνο των άλλων και τον δικό του.

1. Προγραμματίστε email

Εάν κάποιος είναι εργασιομανής και έχει πάρει λιγότερες μέρες άδειας από τους συναδέλφους του, είναι σημαντικό να σέβεται τα όριά τους όσο ο ίδιος εργάζεται, λέει ο Smith.

Θα υπάρχουν ορισμένες εργασίες που δεν απαιτούν ομαδική δουλειά, αλλά κάποιες εκκρεμότητες θα απαιτήσουν πιθανώς να στείλει email σε άλλους.

Εάν χρειάζεται να έρθει σε επαφή με κάποιον ο οποίος βρίσκεται σε άδεια, μπορεί να γράψει το email αλλά να μην το στείλει αμέσως, λέει ο Smith.

Αντιθέτως μπορεί να προγραμματίσει την αποστολή για όταν θα έχει τελειώσει η άδεια του παραλήπτη ή μια ώρα που θα γνωρίζει ότι είναι βολική για αυτόν.

2. Θέστε όρια

Αν κάποιος δυσκολεύεται να πει «όχι» στους συναδέλφους και τους διευθυντές του, ακόμα και όταν δεν εργάζεται, υπάρχουν τρόποι να βάλει μερικά όρια.

Λίγες εβδομάδες και ύστερα λίγες μέρες πριν από την άδειά του, μπορεί να υπενθυμίσει στον διευθυντή του πότε θα είναι εκτός γραφείου.

Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να δώσει το κινητό του ως στοιχείο επικοινωνίας και όχι κάποιο email, έτσι ώστε να μην είναι αναγκασμένος να το κοιτάζει συνεχώς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης: 

Το χαρακτηριστικό των αφεντικών που θεωρείται θετικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι τοξικό 

Τρεις συμβουλές για να μην επηρεάζουν την απόδοσή σας στη δουλειά, οι παγκόσμιες αναταραχές 

J.K. Rowling: Ξεκίνησε φτωχή, την απέρριψαν 12 φορές – Η συμβουλή της για την επιτυχία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News