Business & Finance Παρασκευή 26/01/2024, 12:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Vujcic: Η ΕΚΤ δεν μετατράπηκε σε «περιστέρι»

Vujcic: Η ΕΚΤ δεν μετατράπηκε σε «περιστέρι»

Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και γνωστό «γεράκι» της Ευρωζώνης, Boris Vujcic, θέλησε να διαψεύσει τις εκτιμήσεις της αγοράς που διέκριναν εναν πιο ήπιο τόνο στην ανακοίνωση της Πέμπτης και θεωρούν ότι η Christine Lagarde δεν απέκλεισε όσο αναμενόταν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Κροατίας δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν θεώρησε ότι τα μηνύματα στη συνέντευξη Τύπου της προέδρου της ΕΚΤ ήταν από την πλευρά των «περιστεριών» μετά την απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων στο ύψος του 4% για τρίτη συνεδρίαση.

«Αντικατοπτρίζουν ευπρόσωπα τη συζήτηση που είχαμε τις δύο ημέρες της συνεδρίασης», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg. «Αλλά τελευταία έχω την αίσθηση ότι οι αγορές εκλαμβάνουν ό,τι λέμε ως προμήνυμα χαλάρωσης. Είναι πάντα πολύ αισιόδοξοι».

Οι επενδυτές βλέπουν τώρα 90% πιθανότητα η ΕΚΤ θα αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική τον Απρίλιο – πολύ νωρίτερα από τη συνεδρίαση του Ιουνίου, στην οποία οι αξιωματούχοι φάνηκε να συγκλίνουν ως πιθανή ημερομηνία έναρξης. Ο Vujcic τόνισε ότι οι αποφάσεις θα βασίζονται στα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και δεν θα λαμβάνονται εκ των προτέρων.

«Χρειαζόμαστε υπομονή αυτή τη στιγμή για να έχουμε αρκετά δεδομένα ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός είναι πραγματικά σε σταθερά πτωτική πορεία προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας», δήλωσε. «Αυτό θα έρθει σταδιακά, αυτό θα έρθει κατά τη διάρκεια κάθε μήνα», πρόσθεσε.

Μόλις αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων, ο  Vujcic δήλωσε ότι προτιμά  κινήσεις των 25 μονάδων βάσης, αν και δεν απέκλεισε μεγαλύτερα βήματα.
«Yπάρχει πάντα η δυνατότητα», είπε. Οι κινήσεις των 25 μονάδων είναι ένας «πιο ομαλός τρόπος άσκησης της νομισματικής πολιτικής, αλλά φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα να γίνουν περισσότερα, αν αυτό δικαιολογείται από τα δεδομένα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Kazaks (ΕΚΤ): Μια πρόωρη μείωση επιτοκίων θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος

Lagarde: Πρόωρη η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων

ΕΚΤ: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτη φορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News