Business & Finance Παρασκευή 26/01/2024, 09:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kazaks (ΕΚΤ): Μια πρόωρη μείωση επιτοκίων θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος

Kazaks (ΕΚΤ): Μια πρόωρη μείωση επιτοκίων θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος

Υπομονή στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής συστήνει ο Martin Kazaks, ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς προειδοποιεί ότι το σοβαρότερο λάθος θα ήταν μια πρόωρη χαλάρωση που θα επέτρεπε στον πληθωρισμό να ανακάμψει.

Ενώ τα επιτόκια «πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται», εκτός και εάν προκύψει κάποιο μεγάλο σοκ, η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να βιάζεται να ξεκινήσει τη διαδικασία, δήλωσε ο Kazaks στο Bloomberg.

«Αυτό θα ήταν πολύ χειρότερο από το να περιμένεις λίγο», είπε. «Έχουμε δει από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 ότι εάν κάποιος αρχίσει να χαλαρώνει πολύ νωρίς, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να αρχίσει να επανέρχεται ο πληθωρισμός και στη συνέχεια να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πολύ περισσότερο».

Οι δηλώσεις έρχονται μία ημέρα αφότου η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο καταθέσεων στο επίπεδο-ρεκόρ του 4%, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Καθώς οι δηλώσεις της Christine Lagarde θεωρήθηκε ότι ήταν ασθενέστερες στην απόκρουση των προσδοκιών της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων ήδη από την άνοιξη, οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους για μία κίνηση τον Απρίλιο. Οι policymakers φαίνεται να συγκλίνουν γύρω από τον Ιούνιο.

Παρά την απότομη υποχώρηση του πληθωρισμού πέρυσι, οι αξιωματούχοι δεν είναι έτοιμοι να κηρύξουν τη νίκη και ανησυχούν ιδιαίτερα ότι η ισχυρή αύξηση των μισθών θα μπορούσε να διατηρήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Την ίδια στιγμή, η ευρωπαϊκή οικονομία δυσκολεύεται και ενδέχεται να εμφάνισε ήπια ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Τα στοιχεία της Eurostat για την ανάπτυξη του δ΄ τριμήνου του 2023 αναμένονται την Τρίτη. Ο Kazaks αναγνώρισε ότι μια ύφεση είναι μια πιθανότητα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Lagarde: Πρόωρη η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων

ΕΚΤ: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτη φορά

Ο αόρατος εχθρός της ΕΚΤ: Το σπιράλ μισθών – τιμών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News