Business & Finance Τετάρτη 24/01/2024, 09:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

24 Ιανουαρίου 1984 – Πώς ο Steve Jobs άλλαξε τον κόσμο

24 Ιανουαρίου 1984 – Πώς ο Steve Jobs άλλαξε τον κόσμο

Σαν σήμερα, πριν από 40 χρόνια, ο Steve Jobs παρουσίασε τον επαναστατικό υπολογιστή της Apple, Macintosh και άλλαξε τον κόσμο για πάντα. Μοιάζει αυτονόητο σήμερα, όμως αυτός ο υπολογιστής ήταν ο πρώτος στον κόσμο που ήταν προσβάσιμος για τους πολλούς: Όχι μόνο γιατί η τιμή του ήταν προσιτή, αλλά και γιατί δεν χρειαζόταν να έχει σπουδάσει κάποιος πληροφορική για να μπορεί να τον χειριστεί.  

Σήμερα, όταν σκεφτόμαστε έναν υπολογιστή, στο μυαλό μας έρχονται ασυναίσθητα ένα ποντίκι και «παράθυρα». Όμως το 1984, τα πράγματα δεν ήταν καθόλου έτσι. Οι πρώτοι σε πωλήσεις υπολογιστές της εποχής, όπως ο IBM PC XT που κόστιζε 5.000 δολάρια, ο πολύ φθηνότερος Commodore 64 αλλά και ο Apple II της ίδιας της Apple, αποτελούνταν από μαύρες οθόνες, στις οποίες εμφανίζονταν γραμμές από πράσινα ή άσπρα γράμματα, σαν να γράφει κανείς σε γραφομηχανή. Για να αντιγράψεις ένα αρχείο, έπρεπε να γράψεις ένα ολόκληρο και ακαταλαβίστικο κατεβατό, όπως “copy a:\autoexec.bat c:\windows”. Τα λάθη ήταν συχνά και κάποιες φορές καταστροφικά.

Όμως ο Jef Raskin, ένας επιστήμονας της πληροφορικής από τη Νέα Υόρκη που είχε προσληφθεί στην Apple το 1978, πίστευε ότι οι υπολογιστές έπρεπε να είναι πιο εύκολοι στη χρήση. 

Ασφαλώς, ο Macintosh τον οποίο παρουσίασε εκείνη την ημέρα ο Στιβ Τζομπς δεν μοιάζει και τόσο με τον σημερινό Mac. Όμως, είναι ο μοναδικός υπολογιστής που επιβιώνει μέχρι σήμερα, σχεδόν 40 χρόνια μετά. Γιατί την εποχή του 1984, τα κορυφαία ονόματα της πληροφορικής ήταν τα Atari, Commodore, Compaq, Kaypro και Radio Shack. Σήμερα, οι εταιρείες αυτές έχουν είτε αποχωρήσει από τους υπολογιστές ή έχουν εξαφανιστεί εντελώς. Ακόμα και η IBM -την οποία ο Steve Jobs μισούσε για τη δύναμη που είχε στην αγορά- αποχώρησε από τη βιομηχανία των PCs το 2004.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

O Lisa και η Lisa – Η σπουδαιότερη αποτυχία της Apple που άλλαξε τον κόσμο

Γιατί ο Steve Jobs έριξε το πρώτο iPod μέσα σε ένα ενυδρείο

Η γέννηση μιας αυτοκρατορίας: Όταν ο Steve Jobs πούλησε το Volkswagen του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News