Business & Finance Δευτέρα 22/01/2024, 20:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Oxfam: Ο κόσμος θα έχει τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο σε μία 10ετία

Oxfam: Ο κόσμος θα έχει τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο σε μία 10ετία

Μέσα σε τρία μόλις χρόνια, ο κόσμος γνώρισε μια «υπερβολική αύξηση του ακραίου πλούτου», όπως δείχνουν νέα στοιχεία.

Μόνο στις ΗΠΑ, οι δισεκατομμυριούχοι είναι 46% πλουσιότεροι από ό,τι ήταν το 2020, ενώ οι τρεις πλουσιότεροι άνδρες – ο Έλον Μασκ, ο Τζεφ Μπέζος και ο Λάρι Έλισον – αύξησαν την περιουσία τους κατά 84%, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Oxfam για την παγκόσμια ανισότητα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Αμερική κατατάσσεται στην πρώτη θέση ως η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο όσον αφορά το ΑΕΠ, 37,9 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν στη φτώχεια, αντιπροσωπεύοντας το 11,5% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Απογραφής.

«Είμαστε μάρτυρες της αρχής μιας δεκαετίας διχασμού, με δισεκατομμύρια ανθρώπους να επωμίζονται τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, του πληθωρισμού και του πολέμου, ενώ η περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξάνεται», δήλωσε η προσωρινή εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam International, Amitabh Behar.

Η Oxfam διαπίστωσε επίσης ότι οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι παγκοσμίως έχουν υπερδιπλασιάσει τον τεράστιο πλούτο τους από το 2020. Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, ο κόσμος θα έχει τον πρώτο του τρισεκατομμυριούχο μέσα σε μια δεκαετία, αλλά η φτώχεια δεν θα εξαλειφθεί για άλλα 229 χρόνια.

«Αναμένουμε να δούμε συνεχή συγκέντρωση ακραίου πλούτου στην κορυφή», πρόσθεσε η Rebecca Riddell, επικεφαλής της πολιτικής οικονομικής και φυλετικής δικαιοσύνης στην Oxfam.

Υπάρχουν, ωστόσο, σημάδια προόδου, σημείωσε ο Steven Hamilton, επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο George Washington.

Καθώς η αγορά εργασίας περιορίστηκε την ίδια περίοδο, περισσότεροι εργαζόμενοι διαθέτουν θέσεις πλήρους απασχόλησης, είπε ο Hamilton, και «αυτό οδήγησε σε ραγδαία αύξηση των ονομαστικών μισθών μεταξύ των ατόμων με χαμηλό εισόδημα».

Επιπλέον, οι απεργίες το 2023 οδήγησαν σε μια σειρά από μισθολογικές συμφωνίες όπου εργαζόμενοι συνδικάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινητοβιομηχανιών, οδηγών UPS, πιλότων αεροπορικών εταιρειών και τηλεοπτικών και κινηματογραφικών σεναριογράφων πίεσαν και κέρδισαν υψηλότερους μισθούς.

«Φορολογήστε τον ακραίο μας πλούτο»

Αλλά υπάρχουν και άλλα που θα μπορούσαν να γίνουν, πρόσθεσε ο Hamilton.

«Αν θέλαμε λιγότερη ανισότητα, θα μπορούσαμε να την έχουμε», είπε, αναφέροντας πολιτικές όπως η προοδευτική φορολογία, οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές στο εταιρικό εισόδημα, το εισόδημα από μερίσματα και υπεραξίες, η φορολογία της περιουσίας και η αύξηση της πίστωσης φόρου εισοδήματος, μέτρα που θα μπορούσαμε να λάβουμε για να μειώσουμε ριζικά την εισοδηματική ανισότητα στις ΗΠΑ».

Λίγο μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Oxfam, μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη κάλεσαν εκλεγμένους εκπροσώπους των κορυφαίων οικονομιών να επιβάλουν υψηλότερους φόρους στους πιο πλούσιους στην κοινωνία.

Σε μια ανοιχτή επιστολή προς τους πολιτικούς ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, περισσότεροι από 250 δισεκατομμυριούχοι και εκατομμυριούχοι είπαν ότι ήθελαν να δώσουν ένα σαφές μήνυμα: «Φορολογήστε τον ακραίο πλούτο μας».

Οι υπογράφοντες την επιστολή, με τίτλο «Proud To Pay More», αναφέρονται σε 17 χώρες και περιλαμβάνουν τη κληρονόμο της Disney Abigail Disney, τον σεναριογράφο Simon Pegg και τη Valerie Rockefeller, κληρονόμο της διάσημης οικογένειας των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Οι υπερπλούσιοι κάνουν έκκληση στους πολιτικούς: «Φορολογήστε τον ακραίο πλούτο μας»

Πλούσια κληρονόμος θέλει βοήθεια για να μοιράσει τα εκατομμύριά της

Οι CEOs έβγαλαν κιόλας όσα θα κερδίσει ο μέσος εργαζόμενος σε όλο το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News