Business & Finance Τετάρτη 13/12/2023, 12:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία που «πετάει»: «Οι προβλέψεις για ανάπτυξη 25-30% είναι συντηρητικές»

Η οικονομία που «πετάει»: «Οι προβλέψεις για ανάπτυξη 25-30% είναι συντηρητικές»

Ακόμα και οι προβλέψεις για ανάπτυξη 25-30% θα αποδειχθούν συντηρητικές, προβλέπει ο πρόεδρος της Γουιάνας, της οικονομίας που γιγαντώθηκε πάνω από 60% το 2022, λόγω της εκτίναξης της παραγωγής πετρελαίου της.

«Η πρόβλεψη για ανάπτυξη πάνω από 25% με 30% μεσοπρόθεσμα είναι, κατά την άποψή μου, πολύ συντηρητική, γιατί ο παράγοντας της προστιθέμενης αξίας θα ανεβάσει τα νούμερα ακόμα υψηλότερα», είπε ο Irfaan Ali στο Bloomberg.

Τον Σεπτέμβριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ότι η οικονομία της Γουιάνας θα σημειώσει μέση πραγματική αύξηση του ΑΕΠ της κατά 20% ετησίως ανάμεσα στο 2024 και το 2028, έπειτα από το εντυπωσιακό +60% το 2022.

Η οικονομία «πετάει» γιατί η πετρελαϊκή παραγωγή της αυξήθηκε στα σχεδόν 400.000 βαρέλια την ημέρα, από κάτω των 100.000 βαρελιών που ήταν πριν από τρία χρόνια. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, θα φτάσει στα 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2027.

Η Γουιάνα, μια χώρα στη Νότια Αμερική με πληθυσμό περίπου 800.000 κατοίκων που απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1966, έχει αναδειχθεί ξαφνικά σε μία σημαντική νέα πηγή προμηθειών για την παγκόσμια αγορά του πετρελαίου.

Ο ειδικός της ενέργειας Dan Yergin, είπε στο Bloomberg ότι η Γουιάνα παρουσιάζει την ταχύτερη ανάπτυξη στις offshore δραστηριότητες εξόρυξης πετρελαίου στην ιστορία  του κόσμου.

Όμως, παρά την τεράστια ανάπτυξη των ενεργειακών δραστηριοτήτων της χώρας, ο Ali επιδιώκει και τη διαφοροποίηση της οικονομίας. «Η οικονομία μας αναπτύσσεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς, αλλά η ανάπτυξη της οικονομίας που τροφοδοτείται κυρίως από το πετρέλαιο δεν πρόκειται να είναι το θεμέλιο της οικονομίας. Δουλεύουμε πάνω στη διεύρυνση των θεμελίων της οικονομίας και τη διασφάλιση της διαφοροποίησης του ενεργειακού μας χαρτοφυλακίου», είπε ο πρόεδρος.

Τελευταία, οι εντάσεις έχουν ενταθεί στην Γουιάνα, καθώς μία μακροχρόνια διαφωνία με τη Βενεζουέλα για τα σύνορα έχει βρεθεί στο πολιτικό προσκήνιο. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro, είπε σε πετρελαϊκές εταιρείες όπως η Exxon Mobil να αποχωρήσουν από τα projects τους στην Γουιάνα και να φύγουν από την περιοχή, καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται.

Ο Ali, πάντως, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε σχέση με τους φόβους ότι η σύγκρουση αυτή θα πλήξει την βιομηχανία του πετρελαίου. Η Exxon και οι άλλες εταιρείες της κοινοπραξίας «προχωρούν αρκετά επιθετικά με το σχέδιο παραγωγής τους», είπε. «Δεν υπάρχει καμία επιβράδυνση».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Αυτή είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο – Σενάρια για αύξηση του ΑΕΠ κατά 100%

Στο «στόχαστρο» του Μαδούρο οι υδρογονάνθρακες της Γουιάνας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News