Business & Finance Τετάρτη 6/12/2023, 20:46
BUSINESS & FINANCE

Στο «στόχαστρο» του Μαδούρο οι υδρογονάνθρακες της Γουιάνας

Στο «στόχαστρο» του Μαδούρο οι υδρογονάνθρακες της Γουιάνας

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, διέταξε τις κρατικές εταιρείες να ξεκινήσουν άμεσα έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων την περιοχή Εσεκίμπο της Γουιάνας, η οποία διεκδικείται από τη χώρα του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε ότι θα προχωρήσει «αμέσως» στη χορήγηση «αδειών για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των ορυχείων σε ολόκληρη την περιοχή του Εσεκίμπο μας».

Η ανακοίνωση του Μαδούρο έρχεται λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα που διεξήχθη στη χώρα σχετικά με την ενσωμάτωση ή μη του Εσεκίμπο της Γουιάνας. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη διαδικασία τάχθηκε υπέρ. 

Η Βενεζουέλα υποστηρίζει εδώ και χρόνια ότι το Εσεκίμπο, που είναι τα δύο τρίτα του κράτους της Γουιάνας, «κλάπηκε» κατά την χάραξη των συνόρων πριν από πάνω από έναν αιώνα. Ωστόσο, η Γουιάνα θεωρεί το δημοψήφισμα ως ένα βήμα προς την προσάρτηση της περιοχής. 

Η Γουιάνα κατήγγειλε το δημοψήφισμα ενώ έχει προσφύγει και στο Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο την Παρασκευή διέταξε τη Βενεζουέλα να μην προβεί σε καμία ενέργεια που θα αλλάξει το status quo έως ότου η επιτροπή αποφανθεί επί των διεκδικήσεων. Η εν λόγω διαδικασία μπορεί να διαρκέσει χρόνια. 

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News