Business & Finance Τετάρτη 13/12/2023, 12:15
MERCER

Οι 10 καλύτερες πόλεις για τους expats – H θέση της Αθήνας

Οι 10 καλύτερες πόλεις για τους expats – H θέση της Αθήνας

Έντονο αποτύπωμα στην ποιότητα ζωής αφήνουν τα πρωτοφανή και απροσδόκητα γεγονότα των τελευταίων ετών (όπως πανδημία, γεωπολιτικές εντάσεις, ενεργειακή κρίση), με αποτέλεσμα όσοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον τόπο εργασίας τους να επανεξετάζουν τις προτεραιότητές τους. Σύμφωνα με τη φετινή έρευνα της Mercer, η καλύτερη πόλη για τους expats είναι η Βιέννη, ενώ ακολουθεί η Ζυρίχη εν μέρει χάρη στην πολιτική σταθερότητα και τις υποδομές υψηλής ποιότητας.

«Το υφιστάμενο παγκόσμιο τοπίο επηρεάζεται από γεωπολιτικές εντάσεις, φυσικές καταστροφές και άλλες οικονομικές προκλήσεις, που επηρεάζουν σημαντικά τις πόλεις και τη δυνατότητά τους να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλέντα», σχολίασε η Yvonne Traber, παγκόσμια επικεφαλής κινητικότητας της Mercer. «Πολλοί εργαζόμενοι επανεξετάζουν τις προτεραιότητές τους και αξιολογούν την ποιότητα ζωής που παρέχεται σε αυτούς και τις οικογένειές τους εκεί όπου ζουν και εργάζονται», συμπλήρωσε.

Αναλυτικά, οι κορυφαίες δέκα, ανάμεσα σε τουλάχιστον 450 πόλεις που εξετάστηκαν βάσει 39 παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, της υγείας, της εκπαίδευσης, της αναψυχής και της στέγασης:

  1. Βιέννη, Αυστρία
  2. Ζυρίχη, Ελβετία
  3. Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία
  4. Κοπεγχάγη, Δανία
  5. Γενεύη, Ελβετία
  6. Φρανκφούρτη, Γερμανία
  7. Μόναχο, Γερμανία
  8. Βανκούβερ, Καναδάς
  9. Σίδνεϊ, Αυστραλία
  10. Ντίσελντορφ, Γερμανία

Εκτός των επτά ευρωπαϊκών πόλεων που βρίσκονται στην κορυφαία δεκάδα, υπάρχουν και άλλες ιδανικές τοποθεσίες στη Γηραιά Ήπειρο για τους expats, σύμφωνα πάντοτε με την έκθεση της Mercer: Άμστερνταμ (14η θέση), Όσλο (24η), Στοκχόλμη (26η), Παρίσι (32η), Ελσίνκι (34η) και Δουβλίνο (42η). Στη Μεγάλη Βρετανία, το Λονδίνο διασφαλίζει την 45η θέση, ενώ ακολουθεί η Αμπερντίν (49η), το Εδιμβούργο (51η), η Γλασκώβη (54η), το Μπέρμιγκχαμ (60ή) και το Μπέλφαστ (67η).

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, χαμηλότερες θέσεις κατέλαβαν οι πόλεις στα ανατολικά, όπως η Πράγα (71η θέση), η Βουδαπέστη (80ή), η Βαρσοβία (84η), οι οποίες εμφάνισαν ήπια πτώση στην ποιότητα ζωής τα τελευταία χρόνια λόγω οικονομικής και πολιτικής αστάθειας και κοινωνικής ανισότητας. 

Πιο χαμηλά από τις περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης βρίσκεται η Αθήνα, η μοναδική πόλη που εξετάζεται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση της Mercer, η ελληνική πρωτεύουσα καταλαμβάνει την 94η θέση σε ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής και την καταλληλότητα για τους expats.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρωτεύουσες της Μεσογείου παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η Ρώμη καταλαμβάνει την 61η θέση, η Μαδρίτη την 46η, η Λεμεσός την 90ή. Το Μιλάνο φιγουράρει στην 44η θέση και η Λισαβόνα στην 39η.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς βλέπουν την Αθήνα οι expats – Τα θετικά και τα αρνητικά της πρωτεύουσας

Εκατοντάδες ψηφιακοί νομάδες «κατασκηνώνουν» στην Ελλάδα

Google: Οι δημοφιλέστερες αναζητήσεις προορισμών το 2023 – Στην κορυφή η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News