Business & Finance Πέμπτη 13/07/2023, 13:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η καλύτερη χώρα του κόσμου για τους expats – Τι αγαπούν και τι μισούν στην Ελλάδα οι ξένοι

Η καλύτερη χώρα του κόσμου για τους expats – Τι αγαπούν και τι μισούν στην Ελλάδα οι ξένοι

Το Μεξικό είναι η καλύτερη χώρα του κόσμου για τους όσους μετακομίζουν στο εξωτερικό για δουλειά (expatriates), σύμφωνα με την φετινή έρευνα «Expat Insider» της InterNations.

Το 90% των ξένων που ζουν και εργάζονται στο Μεξικό δήλωσε ευχαριστημένο με τη ζωή του στην χώρα, την ώρα που ο αντίστοιχος μέσος όρος παγκοσμίως διαμορφώνεται στο 72%.

Η καλύτερη χώρα του κόσμου για τους expats – Τι αγαπούν και τι μισούν στην Ελλάδα οι ξένοι-1

Η έρευνα «Expat Insider» κατατάσσει 53 προορισμούς με βάση την ποιότητα ζωής, το πόσο εύκολο είναι να εγκατασταθεί ένας ξένος, τα ζητήματα της εργασίας, τα προσωπικά οικονομικά, την κατοικία, τις επαφές με το Δημόσιο, την γλώσσα και την ψηφιακή ζωή.

Οι ξένοι που εργάζονται στο Μεξικό λένε ότι είναι εύκολο να εγκατασταθεί κανείς εκεί, οι ντόπιοι είναι φιλικοί και κάποιος μπορεί άνετα να χτίσει τη δική του κοινότητα στην χώρα.

Η καλύτερη χώρα του κόσμου για τους expats – Τι αγαπούν και τι μισούν στην Ελλάδα οι ξένοι-2

Οι 10 καλύτερες χώρες του κόσμου για τους expats 

1. Μεξικό

2. Ισπανία

3. Παναμάς 

4. Μαλαισία 

5. Ταϊβάν 

6. Ταϊλάνδη 

7. Κόστα Ρίκα

8. Φιλιππίνες

9: Μπαχρέιν

10. Πορτογαλία

Η καλύτερη χώρα του κόσμου για τους expats – Τι αγαπούν και τι μισούν στην Ελλάδα οι ξένοι-3

Η Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση της λίστας, ανάμεσα στην Σουηδία και την Κίνα.

Οι ξένοι που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα κατέταξαν τη χώρα στην 36η θέση  με βάση την ποιότητα ζωής. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα «σκοράρει» υψηλά στις επιλογές αναψυχής (11η θέση), αλλά βρίσκεται στην 38η θέση στα ταξίδια & μεταφορές, στην 41η θέση στην υγειονομική περίθαλψη, στην 30η στην ασφάλεια και στην 32η στο περιβάλλον & κλίμα.

Στο πόσο εύκολο είναι να εγκατασταθεί κάποιος στη χώρα, η Ελλάδα έρχεται 8η, καθώς είναι 5η στην κουλτούρα και το πόσο ευπρόσδεκτοι νιώθουν οι expats, 10η στην φιλικότητα των ντόπιων και 8η στη δημιουργία φίλων.

Στο πόσο εύκολο είναι να δουλεύεις στην Ελλάδα ως ξένος, η χώρα σκοράρει πολύ χαμηλά, στην 51η θέση, καθώς χειρότερες είναι μόνο η Ιταλία και η Τουρκία. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι  στην τελευταία θέση στις προοπτικές καριέρας, στην 41η θέση στην δουλειά & αναψυχή, στην 51η θέση στους μισθούς και την εργασιακή ασφάλεια και στην 42η θέση στην εργασιακή κουλτούρα και ικανοποίηση.

Στα προσωπικά οικονομικά, η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση και μάλιστα έχει κερδίσει 19 θέσεις τον τελευταίο χρόνο. Στο κόστος ζωής, οι 6 στους 10 expats δίνουν θετική βαθμολογία (έναντι 44% διεθνώς και 48% το 2022). Όμως, η χώρα βρίσκεται στις 10 χειρότερες της έρευνας στο διαθέσιμο εισόδημα (46η θέση), καθώς μόλις το 33% των expatriates λέει ότι το εισόδημά του είναι υπεραρκετό για να ζήσει μια άνετη ζωή. Πάντως, το 56% των expatriates δήλωσε συνολικά ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση (έναντι 58% διεθνώς και 51% το 2022).

Στην κατηγορία των κριτηρίων που είναι σημαντικά για τους expatriates, η Ελλάδα έρχεται στην 57η θέση, καθώς βρίσκεται χαμηλά στην ψηφιακή ζωή (44η) και στα θέματα δημόσιας διοίκησης (51η), αλλά τα πηγαίνει καλύτερα στη στέγαση (18η). Στο κριτήριο της γλώσσας βρίσκεται στην 40η θέση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Oι 10 καλύτερες χώρες για τους ψηφιακούς νομάδες – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Forbes προς Αμερικανούς: Ζήστε χωρίς να δουλεύετε στην Ελλάδα

«Εργαστείτε από μία παραλία στην Ευρώπη»: Ο νέος προορισμός για ψηφιακούς νομάδες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News