Business & Finance Τετάρτη 25/01/2023, 21:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βραζιλία: Προσβλέπει σε άνοιγμα της Mercosur προς την Κίνα

Βραζιλία: Προσβλέπει σε άνοιγμα της Mercosur προς την Κίνα

Εμπορικό άνοιγμα προς την Κίνα κάνει ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος τάσσεται υπέρ μίας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην ένωση Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη) και την Κίνα, στο πλαίσιο σχεδίου να εκσυγχρονίσει και να ανοίξει το εμπορικό μπλοκ της Λατινικής Αμερικής σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Κατά την επίσκεψή του στην Ουρουγουάη προκειμένου να πείσει την κυβέρνησή της να μην προχωρήσει σε μονομερή συμφωνία με την Κίνα, γιατί μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να υπονομεύσει την τελωνειακή ένωση της Mercosur, ο Λούλα ανέφερε επίσης ότι η αναμενόμενη εδώ και πολύ καιρό συμφωνία του μπλο της Λατινικής Αμερικής με την Ε.Ε. θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. 

«Ας σπεύσουμε να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις με την Ε.Ε. και να υπογράψουμε συμφωνία και τότε μπορούμε να εξετάσουμε μία πιθανή συμφωνία μεταξύ Κίνας και Mercosur και πιστεύω ότι αυτό θα ήταν εφικτό», ανέφερε ο Αριστερός πρόεδρος της Βραζιλίας που ανέλαβε την εξουσία την 1η Ιανουαρίου. Προσέθεσε δε ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας. 

Οι συζητήσεις για μία εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Mercosur ολοκληρώθηκαν το 2019, όμως οι περιβαλλοντικές ανησυχίες «πάγωσαν» την ολοκλήρωσή της προτού εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών μελών.   

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News