Business & Finance Παρασκευή 8/12/2023, 16:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Αμερικανοί δεν ψωνίζουν πλέον σαν να μην υπάρχει αύριο

Οι Αμερικανοί δεν ψωνίζουν πλέον σαν να μην υπάρχει αύριο

Παρά το γεγονός ότι η αισιοδοξία αυξάνεται τόσο στη Wall Street, όσο και ανάμεσα στους οικονομολόγους, ότι η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει μια σημαντική ύφεση, ορισμένοι αμερικανοί ξοδεύουν με σύνεση.

Οι έμποροι των καταστημάτων στις ΗΠΑ, έχουν προειδοποιήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ότι οι πελάτες μειώνουν τις δαπάνες τους ενόψει της οικονομικής αβεβαιότητας.

Αυτό φαίνεται στα κέρδη των πιο σημαντικών λιανεμπόρων στη χώρα. Εταιρείες όπως η Macy’s και η Costco, οι οποίες απευθύνονται σε αγοραστές μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, προειδοποίησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ότι οι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα ποσά για ορισμένα είδη και αναπροσαρμόζουν τους προϋπολογισμούς τους για να δίνουν περισσότερα χρήματα σε ταξίδια.

Μήνες αργότερα, η έκρηξη του «ταξιδιού εκδίκησης» τελειώνει, με τους καταναλωτές να εξακολουθούν να μειώνουν περαιτέρω τις δαπάνες τους. Αυτό αρχίζει να φαίνεται στα οικονομικά στοιχεία: οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον Οκτώβριο για πρώτη φορά σε επτά μήνες.

Ακόμη και οι λιανοπωλητές με χαμηλές τιμές έχουν αισθανθεί την αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Η Dollar Tree έχει δει μια ώθηση από την προσέλκυση νέων, υψηλότερα αμειβόμενων πελατών που αναζητούν ευκαιρίες. Οι περισσότεροι από αυτούς τους πελάτες είχαν πέρσι εισοδήματα νοικοκυριών που ξεπέρασαν τα 125.000 δολάρια, δήλωσε ο Richard Dreiling, διευθύνων σύμβουλος της Dollar Tree, σε συνομιλία με αναλυτές τον περασμένο μήνα.

Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντιμετωπίσει η εταιρεία την ευρύτερη τάση μείωσης των δαπανών, ιδιαίτερα όπως αυτή παρατηρείται μεταξύ των καταναλωτών με χαμηλότερο εισόδημα.

Η Dollar General αναμένει να συνεχίσει να βλέπει χαμηλότερες δαπάνες από πελάτες με χαμηλότερο εισόδημα. Νωρίτερα φέτος μείωσε τις προοπτικές της λόγω της εξασθένησης της ζήτησης.

Η αλυσίδα σούπερ Walmart, επωφελήθηκε φέτος από μια αλλαγή στις δαπάνες που έχει ως προτεραιότητα τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Ωστόσο, η Walmart προειδοποίησε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να εξασθενήσουν μετά τις αγορές της εορταστικής περιόδου, καθώς συσσωρεύονται τα χρέη των Αμερικανών σε πιστωτικές κάρτες και οι αποταμιεύσεις εξαντλούνται.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης: 

ΗΠΑ: Περισσότερες νέες θέσεις εργασίας και πτώση-έκπληξη της ανεργίας

Amazon: Κατηγορεί και Έλληνες για ένα «διεθνές κύκλωμα κλεφτών» – Πώς δρούσαν

Apple: Στην Ινδία το 25% της παραγωγής των iPhones

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News