Business & Finance Τετάρτη 29/11/2023, 09:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Charlie Munger: Όταν το δεξί χέρι του Warren Buffett «κατσάδιαζε» τους Έλληνες

Charlie Munger: Όταν το δεξί χέρι του Warren Buffett «κατσάδιαζε» τους Έλληνες

Μπορεί να βρισκόταν πάντα στη σκιά του φίλου και συνεργάτη του, Warren Buffett, όμως ο Charlie Munger ήταν ένας θρύλος στον κόσμο των επενδύσεων. Ο επί χρόνια συνεργάτης του Buffett πέθανε ένα μήνα πριν κλείσει τα 100 του χρόνια. Εδώ και δεκαετίες σκορπούσε τη σοφία του για τις αγορές και τις επενδύσεις με ατάκες που έχουν γράψει ιστορία.  

Ήταν άλλωστε το δεξί χέρι ενός εκ των σπουδαιότερων επενδυτών όλων των εποχών. Οι δύο άνδρες πήραν την Berkshire Hathaway όταν ήταν μια σχεδόν χρεοκοπημένη κλωστοϋφαντουργία και τη μετέτρεψαν σε έναν κολοσσό 783 δισ. δολαρίων με συμφέροντα που εκτείνονται από τις ασφάλειες έως την ενέργεια.

Στην πορεία, οι επενδυτές της Berkshire Hathaway απόλαυσαν αποδόσεις 3.800.000%.

Τραπεζίτες όπως ο CEO της Bank of America, Brian Moynihan,  και ο πρώην CEO της Wells Fargo, Tim Sloan, χαρακτήρισαν τον Munger «θρυλικό».

Ήταν «ένας γενναιόδωρος φιλάνθρωπος που παρείχε αφιλτράριστες συμβουλές και αναζωογονητικές απόψεις που επηρέασαν θετικά τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο», είπε ο Sloan.

Πραγματικά, ο Munger αφήνει πίσω του δηλώσεις που έχουν γράψει ιστορία.

Όπως για παράδειγμα όταν είπε ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να ψηφίσουν να είναι πλούσιοι, εν μέσω της κρίσης του 2015.

«Είναι μια ηλίθια ιδέα», είχε πει τότε στην ετήσια γενική συνέλευση της Daily Journal Corp, της εκδοτικής εταιρείας στην οποία ήταν πρόεδρος. Ο Munger είχε τηρήσει επικριτική στάση απέναντι στην Ελλάδα από το 2011, κατηγορώντας τότε τους Έλληνες ότι δεν συνεισέφεραν αρκετά στο κράτος.

Με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, δεν δίστασε να εκφράσει δημοσίως την άποψή του. «Η ελληνική λύση είναι μια ηλιθιότητα. Για να ευημερήσεις, πρέπει να δουλέψεις», είχε πει.

Τα μαθήματα ζωής του Munger

Ο Munger μιλούσε συχνά για το πώς πέτυχε ο ίδιος και έδινε συμβουλές για όσους ήθελαν να τον αντιγράψουν.

«Κάποιος στην ηλικία μου έχει ζήσει την καλύτερη και ευκολότερη περίοδο που υπήρξε ποτέ στην ιστορία του κόσμου – τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, η υψηλότερη παραγωγή επενδύσεων, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο βιοτικό επίπεδο των περισσότερων ανθρώπων», είχε πει το 2015. «Αν είσαι δυσαρεστημένος με όσα είχες τα τελευταία 50 χρόνια, δεν έχεις εκτιμήσει καθόλου καλά τη ζωή».

Επίσης, συχνά επέκρινε τις κακές επενδυτικές αποφάσεις και τον τζόγο. Το 2011 είχε πει ότι η φούσκα στις ΗΠΑ που οδήγησε στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση προκλήθηκε από έναν συνδυασμό «μεγαλομανίας, παραφροσύνης και κακού». Δεν δίστασε να επικρίνει τον πρώην πρόεδρο της Fed, Alan Greenspan, μιλώντας για ανεπαρκή επίβλεψη κατά τη θητεία του.

Ο Munger έχει κατ΄ επανάληψη μιλήσει κατά των κρυπτονομισμάτων, αποκαλώντας το Bitcoin «βλαβερό δηλητήριο» και προειδοποιώντας ότι τα cryptos είναι «εν μέρει απάτη και εν μέρει αυταπάτη». «Αυτός είναι ένας κακός συνδυασμός», είχε πει σε μια συνέντευξη του 2022 στο CNBC. «Δεν μου αρέσει ούτε η απάτη ούτε η αυταπάτη. Και η αυταπάτη μπορεί να είναι πιο ακραία από την απάτη».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Απεβίωσε ο Charlie Munger, δεξί χέρι του Warren Buffett

Warren Buffett: Τα 12 πράγματα στα οποία δεν πρέπει να πετάτε τα χρήματά σας

Ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ μένει στο σπίτι που αγόρασε για 31.500 δολάρια το 1958

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News