Business & Finance Σάββατο 25/11/2023, 17:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς να είστε σίγουροι ότι ήρθε η ώρα να πάρετε σύνταξη

Πώς να είστε σίγουροι ότι ήρθε η ώρα να πάρετε σύνταξη

Στα 67 της, η Kathie Davis απολάμβανε τη δουλειά της στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Αλλά οι απαιτήσεις από αυτήν όλο και μεγάλωναν και την ίδια στιγμή η ζωή της εκτός δουλειάς προχωρούσε.

Τότε ήταν που αναρωτήθηκε αν έχει έρθει η στιγμή να πει αντίο στην καριέρα της.

Αναλογιζόμενη το ότι δεν είχε οικονομικά προβλήματα, σε συνάρτηση με την απώλεια των φίλων της, ένας εκ των οποίων μόλις είχε συνταξιοδοτηθεί, αποφάσισε πως ήταν καιρός να κάνει αυτό το βήμα. Ωστόσο, όταν τελικά έφτασε η τελευταία μέρα που θα δούλευε ποτέ, κάθισε μπροστά στον υπολογιστή της μέχρι το βράδυ, προσπαθώντας να πείσει τον εαυτό της να αποσυνδεθεί.

«Ένιωθα σαν να κόβεται ένα μέρος της ζωής μου», είπε.

Οι Αμερικανοί εργάζονται περισσότερα χρόνια από ότι στο παρελθόν. Η μέση ηλικία συνταξιοδότησης ήταν 62 το 2023, από 57 το 1991, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup. Πολλοί άνθρωποι απλά δεν έχουν την οικονομική πολυτέλεια να σταματήσουν. Αλλά ακόμη και όταν δεν υπάρχουν οικονομικά ζητήματα στη μέση, η απόφαση να κλείσει κανείς το κεφάλαιο της εργασίας, μπορεί να του προκαλέσει υπαρξιακή αμφισβήτηση.

Αν κάποιος περιμένει πολύ για να βγει στη σύνταξη είναι πιθανό να μετανιώσει για τα επιπλέον χρόνια που αφιέρωσε στη δουλειά. Αν από την άλλη φύγει νωρίς ίσως νιώσει χαμένος στις νέες συνθήκες πραγματικότητας, αφού είναι αδύνατο να θυμάται τον εαυτό του χωρίς να εργάζεται, άλλωστε δεν θα είναι πλέον ο ίδιος.

«Η δουλειά σε αυτή την κοινωνία καθορίζει ποιος είσαι», λέει ο Louis H. Primavera, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Touro. «Όταν είσαι συνταξιούχος, αποτελείς ένα «ήταν»».

Επαναπροσδιορίστε την ταυτότητά σας

Κάτι που μπορεί να κάνει κανείς είναι να σκεφτεί έξι λέξεις που τον περιγράφουν καλύτερα, λέει η Teresa Amabile, καθηγήτρια του Harvard Business School που γράφει ένα βιβλίο για τη συνταξιοδότηση. Για παράδειγμα μπορεί να χρακτηρίζεται κανείς ως παππούς και ηγέτης, εξωστρεφής και κοινωνικός. Θα πρέπει να σκεφτεί πώς η συνταξιοδότηση μπορεί να αλλάξει αυτήν την περιγραφή. Αν το να είναι πωλητής είναι το αγαπημένο στοιχείο της ταυτότητάς του, μπορεί να μην είναι έτοιμος να πάρει σύνταξη, λέει η Amabile. Σε περίπτωση που ισχύει αυτό, μπορεί να επαναλαμβάνει την εν λόγω άσκηση κάθε λίγους μήνες για να δει αν η αίσθηση του εαυτού του έχει αρχίσει να μετατοπίζεται.

Στη συνέχεια θα μπορούσε να αναρωτηθεί αν ο τρόπος που περνάει το χρόνο του είναι ο βέλτιστος, δεδομένου ότι ίσως να μην έχει πολλά χρόνια μπροστά του να κάνει όσα ονειρεύεται.

Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται κανείς να είναι απόλυτος. Μπορεί να μειώσει τις ώρες εργασίας αν το επιθυμεί, αντί να σταματήσει τελείως να δουλεύει.

Πάνω από το 40% των ηλικιωμένων εργάζονται ή σχεδιάζουν να εργαστούν στη σύνταξη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της AARP.

Φανταστείτε την κληρονομιά σας

Ο Greg Meluch, από το Cary, N.C., αφιερώθηκε στην προπόνηση του χόκεϊ νέων κατά τη συνταξιοδότησή του και έγραψε τα απομνημονεύματά του, με σκοπό να τα δώσει στα παιδιά του.

Ο ίδιος πήρε ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στα 55 του, σκεπτόμενος το πόσο αναλώσιμος είναι ο καθένας σε μία δουλειά. Στη συνέχεια, αναρωτήθηκε με ποιον τρόπο θα ήθελε να παρουσιαστεί σε κάποιον που γνώριζε για πρώτη φορά: Θα ήθελε να λέει ότι είναι στέλεχος μάρκετινγκ και πωλήσεων σε μία εταιρεία ή σύζυγος, πατέρας και εθελοντής χόκεϊ;

Εννέα χρόνια μετά τη σύνταξη, υπογραμμίζει ότι νιώθει ξέγνοιαστος, όπως όταν ήταν παιδί.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal 

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί να πάρετε σύνταξη όταν μπορείτε να γίνετε σταρ των social media; 

Σταμάτησε να δουλεύει στα 41 του – Οι συμβουλές του για όποιον θέλει να τον μιμηθεί

Boomers, GenZ, DINKs ή HENRYs – Ποιοι κερδίζουν σε αυτή την οικονομία;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News