Business & Finance Πέμπτη 9/11/2023, 16:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Boomers, GenZ, DINKs ή HENRYs – Ποιοι κερδίζουν σε αυτή την οικονομία;

Boomers, GenZ, DINKs ή HENRYs – Ποιοι κερδίζουν σε αυτή την οικονομία;

Ανάμεσα στις αυξήσεις των επιτοκίων, τις απολύσεις και τη μεταβλητότητα σε χρηματιστήρια και αγορές ομολόγων, το 2022 δεν ήταν μια εύκολη χρονιά. Κάποιοι, όμως, βλέπουν τα οικονομικά τους να πηγαίνουν καλύτερα από άλλους. 

Σε μία προσπάθεια ανάλυσης των δεδομένων, το Business Insider, κατέταξε τον τρόπο με τον οποίο οι διαφορετικές ομάδες αντιμετωπίζουν αυτές τις μέρες, από οικονομική άποψη.

Boomers: Οι baby boomers στις ΗΠΑ είναι οι αδιαμφισβήτητοι νικητές της οικονομίας αυτές τις μέρες. Έχουν ένα βουνό από χρήματα που με χαρά ξοδεύουν για τον εαυτό τους. Έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια με χαμηλά επιτόκια και η αξία των σπιτιών τους έχει εκτοξευτεί. Παράλληλα έχουν επενδύσεις εξαιρετικά χαμηλού κινδύνου που μπορεί να τους αποφέρουν σταθερές αποδόσεις.

DINKs: Mε τι ισοδυναμούν δύο εισοδήματα συν κανένα παιδί; Οικονομική ασφάλεια! Οι DINK – dual income, no kids – ζουν την καλή ζωή. Η μέση καθαρή τους περιουσία στις ΗΠΑ είναι 399.000 δολάρια, κάτι που τους τοποθετεί πολύ μπροστά από τα ζευγάρια με παιδιά (250.600 δολάρια). Και κανένα ζευγάρι δεν χρειάζεται να ανησυχεί: Ένας σκύλος δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στα οικονομικά του. Απλώς θα το βάλει στο κλαμπ των DINKWAD.

Generation Z: Είναι ακόμη νωρίς για τη Gen Zers, αλλά έχουν ξεκινήσει καλά. Αφού είδαν τους γονείς και τους προκατόχους τους (millennials) να δυσκολεύονται με τα οικονομικά, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Μια έρευνα του Μαΐου διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες Gen Z είχαν ήδη ξεκινήσει να επενδύουν. Έχουν επίσης πιέσει για σημαντικές αλλαγές στον εργασιακό χώρο για τη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Generation Alpha: Για αυτή την ομάδα και αν είναι νωρίς, δεδομένου ότι αποτελείται κυρίως από άτομα που είναι κάτω των 13 ετών. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το όνομά τους παρουσιάζει κάποια δύναμη, μιας που αρχίζει με το πρώτο γράμμα του αλφαβήτου.

HENRYs: Εκ πρώτης όψεως, οι περισσότεροι άνθρωποι θα καλωσόριζαν τον τίτλο του HENRY (υψηλού εισοδήματος, αλλά όχι ακόμα πλούσιος – high earners, not rich yet). Αλλά το να είναι κανείς -σχεδόν- πλούσιος δεν σε πάει τόσο μακριά. Οι αυξήσεις  των μισθών έχουν σταματήσει και οι κλάδοι στους οποίους εργάζονται οι HENRY θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε περισσότερες απολύσεις. Υπάρχει επίσης ο πρόσθετος κίνδυνος η τεχνητή νοημοσύνη να τους αντικαταστήσει στη δουλειά.

Millennials: Από πού να ξεκινήσει κανείς; Είναι σχεδόν αδύνατο να αγοράσουν ένα σπίτι. Το κόστος της φροντίδας των παιδιών συνεχίζει να αυξάνεται. Ξεκίνησαν ξανά οι αποπληρωμές φοιτητικών δανείων στις ΗΠΑ. Και η μείωση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σημαίνει ότι δεν υπάρχει μέρος για να δημοσιεύσουν πόσο άσχημα έχουν γίνει τα πράγματα. Η ζωή ήταν πολύ πιο διασκεδαστική όταν το status στο Facebook ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία.

Τιμητική αναφορά

Gen Χ: Ποια;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS