Business & Finance Παρασκευή 3/11/2023, 07:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Gen Z μιλά για πολιτική στον εργασιακό χώρο – Οι προκλήσεις για τους εργοδότες

Η Gen Z μιλά για πολιτική στον εργασιακό χώρο – Οι προκλήσεις για τους εργοδότες

Οι πολιτικές συζητήσεις στον χώρο εργασίας φαίνεται ότι δεν αποτελούν πλέον ταμπού για τους νεότερους εργαζομένους. Παρότι στο παρελθόν η συναδελφική αλληλεγγύη για έναν κοινό επαγγελματικό στόχο υπερτερούσε των πολιτικών διαφορών, με τους συναδέλφους να αποφεύγουν τέτοιες συζητήσεις στα γραφεία τους, πλέον οι νεότερες γενιές τείνουν να είναι πιο ειλικρινείς για τις πεποιθήσεις τους και μάλιστα συνήθως θέλουν να συνεργάζονται με ανθρώπους που τις συμμερίζονται.

Η συζήτηση για την πολιτική στον εργασιακό στίβο είναι πλέον αρκετά συνηθισμένη, ειδικά μεταξύ της γενιάς Z. Τρεις στους πέντε εργαζόμενους στις ΗΠΑ έχουν συζητήσει για πολιτική με συναδέλφους τους τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την πλατφόρμα αξιολόγησης εργοδοτών Glassdoor Inc.

Γεγονός είναι ότι οι πολιτικές συζητήσεις στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο έντονες τα τελευταία χρόνια: Μια έρευνα της Pew το 2021 διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί ήταν περισσότερο απογοητευμένοι και αγχωμένοι από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια όταν διαφωνούσαν με κάποιον για πολιτικα θέματα. Οι ιδεολογικές διαφορές εντείνονται όσο πλησιάζουν οι εκλογές του 2024 και οι συζητήσεις γύρω από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς προκαλούν πόλωση. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι που ηγούνται ενός εργατικού δυναμικού με πολιτικές διαφορές αναμένεται να γίνουν μεγαλύτερες.

Πολιτικές αλληλεπιδράσεις με συναδέλφους

Η δημοσκόπηση της Glassdoor αποκάλυψε ένα ευρύ φάσμα προσδοκιών για τις πολιτικές αλληλεπιδράσεις με τους συναδέλφους. Ενώ το 82% των εργαζομένων αισθάνεται άνετα να εργάζεται με άτομα πολύ διαφορετικών πολιτικών απόψεων από τις δικές τους, το ποσοστό αυτό πέφτει στο 72% μεταξύ της Gen Z. 

Παράλληλα, ενδεικτικό είναι ότι σχεδόν οι μισοί από τους εργαζόμενους της Gen Z δεν θα έκαναν αίτηση για δουλειά σε μια εταιρεία όπου ο διευθύνων σύμβουλος υποστηρίζει έναν πολιτικό υποψήφιο με τον οποίο διαφωνούν. Αντιθέτως, το ποσοστό αυτό πέφτει σημαντικά στις παλαιότερες γενιές: Περίπου το 40% των millennials και μόνο το 30% των Gen X και των Baby Boomers δηλώνουν ότι η πολιτική ενός CEO θα επηρέαζε την απόφασή τους.

Επιπλέον, οι νεότεροι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να δηλώσουν ικανοποιημένοι όταν η εταιρεία τους παίρνει δημόσια θέση για ένα θέμα που τους ενδιαφέρει: Αυτό ισχύει για το περίπου 70% της Gen Z και των millennials, σε σχέση με περίπου 60% της Gen X και 50% των Baby Boomers. Η δημοσκόπηση της Harris Poll διεξήχθη με τη συμμετοχή 1.055 ενηλίκων Αμερικανών που εργάζονταν με πλήρη ή μερική απασχόληση στις αρχές Οκτωβρίου για λογαριασμό της Glassdoor.

Υπαρξιακό ζήτημα η πολιτική για την Gen Ζ 

Βεβαίως, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Glassdoor, Aaron Terrazas, δήλωσε ότι είναι «αδύνατο να πούμε οριστικά» αν τα ευρήματα της δημοσκόπησης οφείλονται σε πραγματικές διαφορές μεταξύ των γενεών ή σε «πιο μόνιμες επιδράσεις συγκεκριμένης ηλικίας». Για παράδειγμα, το ποσοστό των ανθρώπων που ψηφίζουν τείνει να αυξάνεται με την ηλικία.

Για τις νεότερες γενιές, η πολιτική έχει γίνει όλο και πιο υπαρξιακό ζήτημα. Από την κλιματική κρίση μέχρι την οπλοκατοχή και τις απειλές κατά της LGBTQ κοινότητας αλλά και τη μορφή της σύγχρονης δημοκρατίας, τα διακυβεύματα είναι μεγαλύτερα από ποτέ. Για ορισμένους, αυτό δεν αφήνει πολλά περιθώρια για συμβιβασμούς.

«Περισσότερο από τη Gen Χ ή τους millennials, η Gen Ζ ενηλικιώθηκε σε μια ιδιαίτερα δύσκολή συγκυρία για την αμερικανική κοινωνία και οι ταραχές των τελευταίων ετών θα ρίξουν πιθανότατα μια μακρά σκιά στη ζωή και τη σταδιοδρομία τους», δήλωσε.

Από τη μεριά τους, οι εταιρείες πιέζονται να ανταποκριθούν. «Η ανάγκη για εργατικό δυναμικό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ανάγκασε τις εταιρείες να είναι πιο διαφανείς και υπόλογες απέναντι στους εργαζομένους τους», δήλωσε ο Terrazas. Ωστόσο, η διαπίστωση είναι μία σύμφωνα με τον Terrazas: «Οι πολιτικές συζητήσεις γίνονται τόσο εντός του χώρου εργασίας όσο και εκτός αυτού, και είναι απίθανο να γίνουν λιγότερο περίπλοκες».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Χάσμα γενεών και στην εργασία: Οι νέοι «τρελαίνουν» τους γονείς τους με τον τρόπο που δουλεύουν

Η γενιά Ζ γυρίζει την πλάτη στην ανώτατη εκπαίδευση

Gen Ζ: 1 στους 3 νιώθει ενοχές στις διακοπές – Γιατί κάνει λάθος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News