Business & Finance Τρίτη 31/10/2023, 16:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στο «σίριαλ» στη Ρωσία έβαλε η Carlsberg – «Μας έκλεψαν την επιχείρηση»

Τέλος στο «σίριαλ» στη Ρωσία έβαλε η Carlsberg – «Μας έκλεψαν την επιχείρηση»

Τέλος και επισήμως έβαλε στη δραστηριοποίησή της στη Ρωσία η Carlsberg, αφότου το Κρεμλίνο πήρε τον έλεγχο της ρωσικής θυγατρικής της με διάταγμα του Ρώσου προέδρου. Η δανική εταιρεία δήλωσε σήμερα πως αρνείται να «δεσμευτεί με απαράδεκτους όρους που επικυρώνουν μία παράνομη εξαγορά».

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Ιουλίου και όσο η Carlsberg είχε εκκινήσει τη διαδικασία πώλησης της θυγατρικής της στη χώρα, ο πρόεδρος Vladimir Putin επέτρεψε τον «προσωρινό» κρατικό της έλεγχο. Πρόκειται για κανονισμό, ο οποίος αφορά περιουσιακά στοιχεία από «μη φιλικες» χώρες.

Ο επικεφαλής της Carlsberg, Jacob Aarup-Andersen,  δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική κυβέρνηση «έκλεψε την επιχείρησή μας στη Ρωσία». «Δεν θα τους βοηθήσουμε να το κάνουν να φανεί νόμιμο», τόνισε.

Σημειώνεται πως πολλές εταιρείες δυτικών συμφερόντων μείωσαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία ή έφυγαν εντελώς λίγους μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η διαδικασία ήταν μεν δύσκολη, όμως φαίνεται ότι πολλές από όσες αποφάσισαν να φύγουν αργότερα, βρέθηκαν ενώπιον ακόμη μεγαλύτερων εμποδίων.

Ανάμεσά τους και η Carlsberg, της οποίας η ρωσική θυγατρική παράγει μια από τις δημοφιλέστερες μπίρες στη χώρα και απασχολεί περίπου 8.400 εργαζομένους σε οκτώ εργοστάσια. Μετά τον αιφνιδιαστικό έλεγχο από το ρωσικό κράτος, η εταιρεία δήλωσε ότι δεν μπορεί να βρει ένα βιώσιμο μονοπάτι για συμβιβαστική λύση εξόδου από τη Ρωσία.

Η Carlsberg έχει ήδη τερματίσει τις συμφωνίες αδειοδότησης για παραγωγή, προώθηση και πώληση των προϊόντων της στη χώρα. Θα δραστηριοποιείται εκεί μέχρι την 1η Απριλίου του 2024, ώστε να τελειώσουν και τα αποθέματά της. Βέβαια, το μέλλον της ρωσικής θυγατρικής παραμένει αβέβαιο, δεδομένου ότι οι τοπικοί φορείς ενδέχεται να συνεχίσουν τη δραστηριότητα της εταιρείας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η Ρωσία αναλαμβάνει τον «προσωρινό» έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της Danone και της Carlsberg

SOS από τις δυτικές εταιρείες που έμειναν Ρωσία – Γιατί δεν φεύγουν;

Κέρδη δισεκατομμυρίων «εγκλωβισμένα» στη Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News