Business & Finance Τρίτη 24/10/2023, 20:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Θα ξεπεράσει φέτος την Ιαπωνία και θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία

Γερμανία: Θα ξεπεράσει φέτος την Ιαπωνία και θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία

Η γερμανική οικονομία αναμένεται να υποσκελίσει την Ιαπωνία και να αναδειχθεί στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη το 2023, χάρη στην υποχώρηση του γιέν έναντι του δολαρίου και του ευρώ. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας θα διαμορφωθεί στα 4,43 τρισ.δολάρια φέτος συγκριτικά με τα 4,23 τρισ.δολάρια της Ιαπωνίας. Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τη Γερμανία στην τρίτη θέση μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα από πλευράς οικονομικού μεγέθους. 

Οι προβλέψεις αυτές λαμβάνουν χώρα καθώς το γιέν κυμαίνεται πολύ κοντά στο επίπεδο του 160 έναντι του ευρώ και παραμένει σε απόσταση αναπνοής από το χαμηλό 33 ετών έναντι του δολαρίου, επίπδο που έχει προκαλέσει παρεμβάσεις από τις ιαπωνικές νομισματικές αρχές για τη στήριξη του νομίσματος. Το ευρώ έφθασε τελευταία φορά τα 160 γιέν τον Αύγουστο του 2008. 

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη

Η γερμανική οικονομία φαίνεται να υποσκελίζει την ιαπωνική φέτος σε όρους δολαρίου

Source: International Monetary Fund; figures from 2023 are projections

Η αδυναμία του γιεν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις θεμελιώδεις διαφορές στη νομισματική πολιτική. Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησαν τα επιτόκια από τα χαμηλά επίπεδα της πανδημίας για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας συνέχισε να προσφέρει τόνωση στην ιαπωνική οικονομία, καθώς προσπαθεί να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη των τιμών μετά από χρόνια αποπληθωρισμού.

Ενώ η Fed και η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια στις προσεχείς συνεδριάσεις τους, οι προσδοκίες ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πιθανότατα να διατηρήσουν τις πίεσεις στο γιεν. Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα εν μέσω εικασιών για πιθανή αλλαγή στον έλεγχο των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά το τέλος του αρνητικού επιτοκίου της δεν αναμένεται ευρέως να έρθει μέχρι το επόμενο έτος.

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν επίσης μια σταθερότερη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στη Γερμανία που θα απασχολήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ιαπωνία καθώς εξετάζουν τις λεπτομέρειες του τελευταίου πακέτου μέτρων στήριξης.

«Είναι αλήθεια ότι το αναπτυξιακό δυναμικό της Ιαπωνίας έχει υποχωρήσει και παραμένει υποτονικό», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας Γιασουτόσι Νισιμούρα, όταν ρωτήθηκε για τις προβλέψεις του ΔΝΤ. «Θα θέλαμε να ανακτήσουμε το έδαφος που χάθηκε τα τελευταία 20 ή 30 χρόνια. Θέλουμε να το πετύχουμε αυτό μέσω μέτρων όπως το επερχόμενο πακέτο μας».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε τη Δευτέρα ότι το πακέτο τόνωσης της οικονομίας περιλαμβάνει παράταση των ενεργειακών επιδοτήσεων, ένα μέτρο που στοχεύει στη μείωση της κρίσης κόστους ζωής που προκαλείται από τον ισχυρότερο πληθωρισμό της Ιαπωνίας εδώ και δεκαετίες. Είπε επίσης ότι θα υπάρξουν βήματα για να διασφαλιστεί ότι η ανοδική δυναμική στους μισθούς θα παραμείνει σε ισχύ μαζί με κάποια μορφή φορολογικής μείωσης.

Τα στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι οι Γερμανοί είναι πιθανό να αισθάνονται πολύ καλύτερα από τους Ιάπωνες. Το μέσο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανά άτομο στη Γερμανία προβλέπεται στα 52.824 δολάρια σε σύγκριση με 33.950 δολάρια στην Ιαπωνία.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Η Ευρωζώνη ίσως είναι ήδη σε ύφεση – «Λυγίζουν» οι μεγαλύτερες οικονομίες7

Deutsche Bank: Διπλή ύφεση στη Γερμανία – Ανάπτυξη 2,3% στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News