Business & Finance Πέμπτη 19/10/2023, 21:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Εξακολουθεί να εμπορεύεται ρωσικό LNG

Γερμανία: Εξακολουθεί να εμπορεύεται ρωσικό LNG

Η Γερμανία εξακολουθεί να εμπορεύεται ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), καθώς η ακύρωση της σύμβασης της  κρατικοποιηθείσας εταιρείας SEFE θα μπορούσε να κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ – δημιουργώντας ένα μεγάλο δίλημμα για το Βερολίνο και λειτουργώντας δυνητικά προς όφελος της Μόσχας.

Η SEFE – πρώην μονάδα της Gazprom – αποστέλλει ρωσικό LNG σύμφωνα με τους όρους μιας παλαιού τύπου σύμβασης που υπήρχε πριν το γερμανικό κράτος αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας πέρυσι. Τα φορτία, τα οποία δεν υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις, προορίζονται για την Ινδία.

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες συναλλαγές έχουν γίνει πονοκέφαλος για τη Γερμανία, η οποία έχει δηλώσει ρητά ότι δεν θα χρησιμοποιήσει αέριο από τη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Το Βερολίνο αντιμετωπίζει έντονη κριτική σχετικά με τις ανησυχίες ότι μια κρατική εταιρεία εξακολουθεί να διατηρεί δεσμούς με τη Μόσχα, παρά την πολιτική ρητορική της.

Ωστόσο, η αθέτηση του συμβολαίου θα μπορούσε να κοστίσει στους Γερμανούς φορολογούμενους τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ – σημαντικά περισσότερα από τη διάσωση της SEFE από την κυβέρνηση – τίμημα τόσο υψηλό που καθιστά απίθανη μια τέτοια κίνηση, σύμφωνα με πηγές.

Το παραπάνω νούμεραο είναι μία πρόχειρη εκτίμηση των ζημιών και των κυρώσεων εάν η Ρωσία κατέθετε μήνυση επιτυχώς στην εταιρεία σε διεθνές διαιτητικό δικαστήριο, σύμφωνα με τις πηγές. Το υπουργείο Οικονομίας εξακολουθεί να διερευνά το θέμα, ανέφεραν.

Το συμβόλαιο της SEFE

Η Γερμανία εθνικοποίησε πέρυσι την εταιρεία για να περιορίσει τις δευτερογενείς επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την περιοχή αφού η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού. Το πρόγραμμα διάσωσης κοστίζει στους φορολογούμενους από 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ έως 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η SEFE έχει 20ετές συμβόλαιο για την παράδοση LNG από τις εγκαταστάσεις Yamal στη Σιβηρία που ξεκίνησε το 2018. Σε τρέχουσες τιμές αγοράς, αυτή η συμφωνία αξίζει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Η εταιρεία πρέπει να πληρώσει για το ρωσικό LNG ανεξάρτητα από το αν θα έχει στην κατοχή της τα φορτία, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας της.

Εάν ο έμπορος δεν φορτώσει τα καύσιμα στο Yamal, η Ρωσία μπορεί να πωλήσει τα φορτία αλλού, σύμφωνα με τις πηγές. Αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα θα μπορούσε ενδεχομένως να συγκεντρώσει χρήματα δύο φορές – από την πώληση και από τυχόν κυρώσεις εάν διαπιστωθεί ότι η SEFE παραβιάζει τη σύμβαση.

Η SEFE έχει επίσης μια ξεχωριστή, μακροπρόθεσμη υποχρέωση να προμηθεύει την ινδική GAIL και η εύρεση εναλλακτικών φορτίων θα μπορούσε να καταλήξει να είναι πιο ακριβή από τη ρωσική προμήθεια.

Η SEFE νωρίτερα αυτόν τον μήνα παρέλαβε ξεχωριστά φορτία LNG που παρήγαγε η Yamal στο βελγικό λιμάνι Zeebrugge, και τα δύο θα παραδοθούν στην Ινδία τον Νοέμβριο. Η εταιρεία δεν σκοπεύει να εισάγει ρωσικό LNG στη Γερμανία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Μειωμένη η κατανάλωση φυσικού αερίου φέτος – Λιγότερες εισαγωγές στη Ρεβυθούσα

Φυσικό αέριο: Έτοιμη η Ευρώπη για τον χειμώνα – Δύο οι πιθανοί κίνδυνοι

Επέστρεψε στην ελληνική αγορά το ρωσικό φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News