Business & Finance Πέμπτη 19/10/2023, 07:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είναι όντως η δουλειά σας τοξική ή είναι ιδέα σας

Είναι όντως η δουλειά σας τοξική ή είναι ιδέα σας

Σχεδόν σε κάθε παρέα, υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο, που όταν η κουβέντα πάει στα επαγγελματικά, χαρακτηρίζει το εργασιακό του περιβάλλον τοξικό. 

Ο όρος περιγράφει πλέον όλα τα είδη εργασιακών ζητημάτων, από τα σημαντικά, όπως ανήθικες, καταχρηστικές, μεροληπτικές και ακόμη και παράνομες συμπεριφορές, μέχρι τα απλά και καθημερινά όπως κουλτούρες που απαιτούν πολλές ώρες εργασίας, ή απλά παράπονα με τυπικές πολιτικές στο χώρο εργασίας.

Το αποτέλεσμα είναι η τοξικότητα να γίνεται όχι μόνο ανακριβής, αλλά και τόσο συχνή που να μην της δίνεται ιδιαίτερη σημασία. 

Αλλά έτσι δεν δίνεται σημασία και στα σοβαρά ζητήματα που περιλαμβάνει ο όρος.

Σε αυτό έχουν συμβάλλει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου υπάρχουν εκατομμύρια ιστορίες με κάθε λογής παράπονα από χώρους εργασίας που χαρακτηρίζονται ως τοξικοί, αλλά συχνά γίνονται viral, όχι για την ουσία, αλλά επειδή όσα περιγράφουν έχουν μία δόση υπερβολής. 

Παράλληλα πολλοί είναι εκείνοι που περιγράφουν ως τοξικές τις δουλειές τους, απλώς επειδή συμβαίνει κάτι που δεν τους αρέσει, όπως για παράδειγμα ότι δεν έχουν τις ίδιες αξίες με τους συναδέλφους τους, και όχι απαραίτητα επειδή είναι τοξικές. 

Η συγκέντρωση όλων των προβλημάτων του χώρου εργασίας στην ίδια κατηγορία του «τοξικού» σημαίνει ότι τα πραγματικά επιβλαβή περιβάλλοντα μπορεί να μην ληφθούν τόσο σοβαρά υπόψη, λέει ο Donald Sull, ανώτερος λέκτορας στο MIT Sloan School of Management. 

Ο ίδιος τονίζει ότι όταν πλέον δεν αρέσει κάτι σε κάποιον, χαρακτηρίζεται ως τοξικό και τα αφεντικά απορρίπτουν εύκολα τη λέξη βλέποντάς τη ως τσιτάτο. 

Ο Sull σημειώνει επίσης ότι οι συγκρούσεις προσωπικότητας που οι εργαζόμενοι συχνά χαρακτηρίζουν «τοξικές» δεν είναι στην πραγματικότητα – και σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι συγκρούσεις είναι σημαντικές για την επιτυχία, ιδιαίτερα σε ανταγωνιστικές βιομηχανίες. 

Ποιες είναι τοξικές συμπεριφορές

Μία ανάλυση του Sull 1,4 εκατομμυρίων κριτικών του Glassdoor που γράφτηκαν από υπαλλήλους των ΗΠΑ βρήκε ότι οι πέντε πιο τοξικές κουλτούρες ήταν αυτές στις οποίες επικρατούσε η ασέβεια, η μη συμπεριληπτικότητα, η ανηθικότητα, η ασπλαχνία και οι προσβολές. 

Με βάση τα δεδομένα, ο Sull λέει ότι το «τοξικό» πρέπει να χαρακτηρίζει τις πιο κραυγαλέες συμπεριφορές που θα ήταν συνήθως απαράδεκτες εντός ή εκτός του χώρου εργασίας, όπως η ανεντιμότητα και οι διακρίσεις, που μπορεί να παραβιάζουν το νόμο.

«Οι άνθρωποι έχουν ένα βασικό σύνολο προσδοκιών όταν φτάνουν στη δουλειά: να τους σέβονται και να μην τους αποκλείουν λόγω μιας ιδιότητας άσχετης με τις ικανότητές τους», υπογραμίζει ο Sull. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης: 

Ερευνα: Πιο δυστυχισμένοι συγκριτικά με την πανδημία είναι τώρα οι εργαζόμενοι 

Ο πιο μισητός επιχειρηματίας; «Να αυξηθεί η ανεργία για να καταλάβουν οι εργαζόμενοι τη θέση τους»

#LazyGirlJob: Η δουλειά του τεμπέλικου κοριτσιού είναι η νέα μόδα στην αγορά εργασίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News