Business & Finance Δευτέρα 16/10/2023, 15:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέρμα η σκληρή δουλειά: Ψυχολόγος του Yale λέει ότι θέλει τρόπο, όχι κόπο 

Τέρμα η σκληρή δουλειά: Ψυχολόγος του Yale λέει ότι θέλει τρόπο, όχι κόπο 

Να είστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο, να εργάζεστε σκληρά και να κοιμάστε λίγο, γιατί ο ύπνος είναι για τους τεμπέληδες. 

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις συμβουλές που δίνονται σε όσους θέλουν να πετύχουν. 

Ωστόσο η Laurie Santos, η καθηγήτρια ψυχολογίας πίσω από το πιο δημοφιλές μάθημα του Πανεπιστημίου Yale και οικοδέσποινα του podcast «The Happiness Lab», λέει πως τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να απέχουν περισσότερο από την πραγματικότητα.

«Τόσοι πολλοί από εμάς πιστεύουμε: “Θα στρωθώ στη δουλειά, θα αποφύγω τις κοινωνικές σχέσεις, και απλώς θα σπεύσω και θα τελειώσω τα πράγματα”. Αυτό είναι εντελώς λάθος», λέει η καθηγήτρια στο CNBC.

Η υπερβολική εργασία μπορεί να αυξήσει το άγχος, την κατάθλιψη και την εξουθένωση, σημειώνει μια ανάρτηση ιστολογίου της Mayo Clinic. Μπορεί ακόμη και να έχει «βλαβερές επιπτώσεις» στην απόδοση της εργασίας- σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση του 2019 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health.

«Υπάρχει μία πεποίθηση ότι θα κερδίσουμε ένα εκατομμύριο δολάρια και θα είμαστε χαρούμενοι. Μετά κάνουμε ότι μπορούμε για να τα καταφέρουμε, φτάνουμε εκεί και συνειδητοποιούμε ότι δεν είμαστε χαρούμενοι», λέει η Santos. Εκεί είναι που σκεφτόμαστε ότι τελικά χρειαζόμαστε πέντε εκατομμύρια και ότι για να τα καταφέρουμε πρέπει να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο, προσθέτει. 

Χρειάζεστε ύπνο, ξεκούραση και προσωπικές σχέσεις

Τελικά, οι άνθρωποι που κοιμούνται πιο ποιοτικά έχουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή συγκριτικά με αυτούς που δεν το κάνουν, διαπίστωσε μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που έχουν ισχυρές κοινωνικές σχέσεις με άλλους, ανέφερε το Stanford Medicine το 2019.
«Χρειάζεστε ύπνο, χρειάζεστε ξεκούραση και χρειάζεστε σχέσεις με άλλους ανθρώπους» για να είστε ευτυχισμένοι, τονίζει η Santos. «Αυτά είναι τα πράγματα που έχουν σημασία».

Τα διαλείμματα στο χώρο εργασίας και το να προσεγγίζετε πιο συχνά την οικογένεια και τους φίλους σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν πολύ, υπογραμμίζει η Santos. 

Η κουλτούρα της υπερπροσπάθειας ίσως ήδη να αλλάζει, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της GoDaddy σε 1.000 ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Το 54% των ερωτηθέντων όρισε το αμερικανικό όνειρο ως το «να νιώθεις ευτυχισμένος στη ζωή», σημειώνοντας μια διολίσθηση μακριά από την πιο παραδοσιακή απάντηση περί πλούτου.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

30 επαγγελματίες υγείας και ευεξίας συμβουλεύουν: 4 τρόποι για να αποφύγουμε το burnout

Η νούμερο 1 υποτιμημένη δεξιότητα που μοιράζονται οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι

Μήπως πρέπει να σταματήσετε να λέτε πάντα «ναι» στη δουλειά; Πώς θα το καταλάβετε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News