Business & Finance Τετάρτη 18/10/2023, 19:39
ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT

Πόλεμοι, AI και απεργίες: Αυτοί είναι οι 10 κίνδυνοι για το 2024

Πόλεμοι, AI και απεργίες: Αυτοί είναι οι 10 κίνδυνοι για το 2024

Χάρη στην ανθεκτικότητα της κατανάλωσης και της σταδιακής επιβράδυνσης του πληθωρισμού, η διεθνής οικονομία αναμένεται να καταγράψει ήπια ανάπτυξη φέτος και το 2024. Σύμφωνα όμως με το Economist Intelligence Unit υπάρχουν δέκα κίνδυνοι, άλλοι υψηλής και άλλοι χαμηλής πιθανότητας, οι οποίοι θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις προβλέψεις για το 2024.

Πόλεμοι, AI και απεργίες: Αυτοί είναι οι 10 κίνδυνοι για το 2024-1
Γράφημα: EIU

1. Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής παρατείνεται το 2024, οδηγώντας σε παγκόσμια ύφεση και οικονομική αστάθεια

Μέτρια πιθανότητα δίνουν οι αναλυτές του EIU στο ενδεχόμενο νέας επιτάχυνσης του πληθωρισμού μέσα στο 2024, το οποίο θα οδηγούσε τις κεντρικές τράπεζες σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Έτσι, θα καταγραφεί σημαντική πτώση στην καταναλωτική και επενδυτική ζήτηση, καθώς και υποτίμηση στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Στις ανεπτυγμένες αγορές θα υπάρξει μείωση στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών και sell-off στα κρατικά ομόλογα, καθώς και αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου, ιδίως στις χώρες με υψηλό χρέος.

2. Ο αγώνας δρόμου για τις επιδοτήσεις σε πράσινες τεχνολογίες μετατρέπεται σε παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο

Μέτρια πιθανότητα δίνει το EIU στο σενάριο κλιμάκωσης των εντάσεων με την Κίνα και συνεπώς στη δυσκολία εύρεσης κρίσιμων πρώτων υλών για την πράσινη μετάβαση. Σε περίπτωση επιδείνωσης των σχέσεων, η Δύση θα αυξήσει τους δασμούς και τους περιορισμούς στο εμπόριο με την Κίνα, η οποία θα «απαντήσει» με μπλόκο στις εξαγωγές, καθιστώντας ακριβότερη την προσπάθεια απανθρακοποίησης των δυτικών οικονομιών και καθυστερώντας την.

3. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής επιβαρύνουν τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες

Υψηλή πιθανότητα δίνουν οι αναλυτές του EIU για περαιτέρω επιβάρυνση συγκεκριμένων κλάδων, όπως η γεωργία, η μεταποίηση και οι εξορύξεις λόγω κλιματικής αλλαγής. Σε συνδυασμό με γεωπολιτικούς παράγοντες, όπως η κατάρρευση της συμφωνίας για τα σιτηρά, ενδέχεται να επηρεαστεί η παραγωγή, οδηγώντας σε ελλείψεις, πιέζοντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες και οδηγώντας σε επιτάχυνση του πληθωρισμού. 

4. Η δυσαρέσκεια που υπάρχει στη μεταποίηση επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους και μειώνεται η παραγωγή

Υψηλή πιθανότητα δίνει το EIU στο ενδεχόμενο αύξησης των διαμαρτυριών για τους χαμηλούς μισθούς και την ακρίβεια, πυροδοτώντας κύμα απεργιών μεγάλου βεληνεκούς, όπως αυτή που συμβαίνει στην αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ. Ήδη υπάρχουν δείγματα δυσαρέσκειας σε άλλους τομείς σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Νότιο Κορέα και Αργεντινή. Σε μεγάλη κλίμακα θα παραλύσουν ολόκληρες βιομηχανίες ή δημόσιες υπηρεσίες για παρατεταμένο διάστημα και θα επεκταθούν σε περαιτέρω κλάδους, επιβαρύνοντας τη διεθνή ανάπτυξη.

5. Η Κίνα προσαρτά την Ταϊβάν, προκαλώντας παγκόσμιο διχασμό

Χαμηλή πιθανότητα δίνει το EIU σε ευθεία σύγκρουση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, η οποία θα είχε τεράστια επίπτωση στην οικονομία της τελευταίας και θα απέκοπτε τη βιομηχανία των ημιαγωγών της Ταϊβάν από την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Ένα τέτοιο σενάριο οδηγεί πιθανώς σε εμπλοκή των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας, ενώ προκύπτει κίνδυνος για πυρηνική κλιμάκωση. Οι τρίτες χώρες θα υποχρεωθούν να «επιλέξουν» μεταξύ της Κίνας και της Δύσης.

6. Οι ΗΠΑ αλλάζουν αιφνιδιαστικά την εξωτερική πολιτική μετά τις προεδρικές εκλογές, απομακρύνοντας εταίρους 

Μέτρια πιθανότητα δίνουν οι αναλυτές του EIU στο σενάριο αλλαγής της στάσης των ΗΠΑ μετά από ανάδειξη Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές. Μία νέα κυβέρνηση ίσως σταματήσει τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών ρύπων, να περιορίσει τη στήριξη προς τους εταίρους και την οικονομική και στρατιωτική αρωγή προς την Ουκρανία, ενισχύοντας τη ρωσική πλευρά. Έτσι, οι εταίροι θα απομακρυνθούν και θα υπάρξει αστάθεια στις αμερικανικές πολιτικές.

7. Η Κίνα αυξάνει τον κρατικό έλεγχο και χαμηλώνουν οι προοπτικές ανάπτυξης

Χαμηλή πιθανότητα δίνει το EIU στο σενάριο αποτυχίας των μέτρων στήριξης του κινεζικού κράτους για οικονομική τόνωση και στην υιοθέτηση πιο επεμβατικών μέτρων ελέγχου, ίσως μέσω κρατικοποίησης του τομέα ακινήτων ή περιορισμού των τιμών σε βασικά προϊόντα. Στην περίπτωση αυτή, θα μειωθεί η εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα, η παραγωγικότητα και οι προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας.

8. Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς λαμβάνει διαστάσεις περιφερειακής σύγκρουσης

Πολύ χαμηλή πιθανότητα δίνει το EIU στο σενάριο ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς να γίνει περιφερειακή σύγκρουση, καθώς θεωρεί σχεδόν απίθανη την άμεση εμπλοκή του Ιράν. Στο σενάριο αυτό θα επηρεαστεί η πετρελαϊκή αγορά, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι τιμές. Επίσης, θα κλιμακωθούν οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων τους από τη μία πλευρά και της Κίνας και της Ρωσίας από την άλλη πλευρά. Επιπλέον, θα μπει τέλος σε οποιαδήποτε προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων. 

9. Η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τα εκλογικά αποτελέσματα και μειώνεται η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς θεσμούς

Μέτρια πιθανότητα δίνουν οι αναλυτές του EIU στο ενδεχόμενο αύξησης της παραπληροφόρησης ενόψει των προγραμματισμένων εκλογικών αναμετρήσεων του 2024, με στόχο να προκληθεί σκεπτικισμός απέναντι στις κυβερνήσεις. Ως αποτέλεσμα, θα μειωθεί η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στα πολιτικά συστήματα.

10. Ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας μετατρέπεται σε παγκόσμια διαμάχη

Πολύ χαμηλή πιθανότητα δίνεται στο σενάριο ενός πολύ δημοσίου συμβάντος, όπως μια κυβερνοεπίθεση με ξεκάθαρη κρατική καθοδήγηση, στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, το οποίο θα πυροδοτούσε αντίποινα. Οι δυτικές δυνάμεις θα ενωθούν, ενόσω η Ρωσία προσπαθεί να πείσει άλλες χώρες, ιδίως την Κίνα και το Ιράν, να εμπλακούν. Μια τέτοια σύγκρουση θα έχει τεράστιο αντίκτυπο, με βαθιά παγκόσμια ύφεση και υψηλό αριθμό νεκρών. Μπορεί επίσης να επεκταθεί και στα πυρηνικά, το οποίο θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι κερδίζουν από την απο-παγκοσμιοποίηση: Οι χώρες και οι εταιρείες

Deutsche Bank: Τα αόρατα δίκτυα που κινούν την παγκόσμια οικονομία – Οι 5 αδύναμοι κρίκοι

Bloomberg Economics: Τα 3 σενάρια για τη Μ. Ανατολή και το κόστος του 1 τρισ. δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News