Business & Finance Πέμπτη 12/10/2023, 14:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nouriel Roubini: Οι αγορές έχουν υποτιμήσει τον κίνδυνο στη Μ. Ανατολή

Nouriel Roubini: Οι αγορές έχουν υποτιμήσει τον κίνδυνο στη Μ. Ανατολή

Οι αγορές έχουν υποτιμήσει τον κίνδυνο μιας «μεγάλης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή για τώρα», προειδοποιεί ο Nouriel Roubini.

Οι επενδυτές πιστεύουν ότι το Ισραήλ «δεν έχει άλλη επιλογή από το να μπει στη Γάζα και να ξεφορτωθεί την Χαμάς», είπε ο γνωστός οικονομολόγος στο Bloomberg από το Μαρακές, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι αγορές προεξοφλούν ένα βασικό σενάριο στο οποίο «το Ισραήλ καταλαμβάνει τη Γάζα, θα είναι άσχημο, αλλά η σύγκρουση θα παραμείνει περιορισμένη».

Όμως, ο Roubini προειδοποιεί ότι υπάρχει και ένα αρνητικό σενάριο, με εμπλοκή του Ιράν και του Λιβάνου, στο οποίο παρουσιάζεται ο κίνδυνος μιας σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν. «Εάν συμβεί αυτό, φυσικά οι προμήθειες πετρελαίου από τον  Κόλπο θα διαταραχθούν και θα έχουμε άλμα στις τιμές του πετρελαίου, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες. Δεν είναι το βασικό σενάριο, αλλά είναι ένας κίνδυνος», είπε ο οικονομολόγος που είναι γνωστός και ως Dr Doom.

Εάν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν, θα είναι ένα «στασιμοπληθωριστικό σοκ» και ένα «τεράστιο δίλημμα για τις κεντρικές τράπεζες».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ένας «εκτεταμένος πόλεμος» – Μήπως οι αγορές υποτιμούν τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς;

Η πετρελαϊκή αγορά μετά την ανάφλεξη στο Μεσανατολικό – Τα σενάρια και ο ρόλος του Ιράν

BreakingViews: Η ισχυρή οικονομία του Ισραήλ ενώπιον ενός μεγάλου stress test

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News