Business & Finance Τετάρτη 11/10/2023, 15:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένας «εκτεταμένος πόλεμος» – Μήπως οι αγορές υποτιμούν τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς;

Ένας «εκτεταμένος πόλεμος» – Μήπως οι αγορές υποτιμούν τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς;

Ενώ η αντίδραση των αγορών παραμένει βουβή μετά την επίθεση στο νότιο Ισραήλ από την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι αρκετοί κίνδυνοι που προκύπτουν από τη σύγκρουση δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί πλήρως.

«Οποιαδήποτε παράταση του πολέμου πιθανότατα θα δημιουργήσει φόβους για διακοπή της προσφοράς πετρελαίου και περαιτέρω ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, το δολάριο των ΗΠΑ και το ελβετικό φράγκο», ανέφεραν οι αναλυτές της BNY Mellon, όπως μεταδίδει το CNBC.

H τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε κατά 4% τη Δευτέρα, προτού υποχωρήσει στις επόμενες συνεδριάσεις, και η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί κατά λίγο περισσότερο από 1% από την επίθεση. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αναφοράς μειώθηκαν περίπου 13 μονάδες βάσης στο 4,657%.
Ωστόσο ορισμένοι επενδυτές δεν αναμένουν ότι αυτό θα είναι το τέλος της αστάθειας.

Το Ισραήλ έχει περιθώριο για μια «μακροχρόνια σύγκρουση»

Ο προϋπολογισμός και το ΑΕΠ του Ισραήλ του παρέχουν την άνεση για μια «μακροχρόνια σύγκρουση», η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει στη χώρα να διατηρήσει έναν «εκτεταμένο πόλεμο» για περισσότερες από οκτώ εβδομάδες, δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής και πληροφοριών για τις αγορές της BNY Mellon, Bob Savage.

«Οι παγκόσμιες αγορές δεν έχουν ακόμη τιμολογήσει πλήρως τους κινδύνους πληθωρισμού από τις εξελίξεις – από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και τις περισσότερες αμυντικές δαπάνες», προειδοποίησε ο Savage. Επιπλέον πρόσθεσε ότι το θέμα της παροχής ξένης βοήθειας στο Ισραήλ είναι επίσης πιθανό να εμφανιστεί.

Τόνισε ότι ένα διαφαινόμενο παγκόσμιο ζήτημα ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, πέρα ​​από έναν συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, είναι η ώθηση για περαιτέρω στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως: «Οι συνέπειες του οποίου θα ήταν περαιτέρω μειώσεις αποταμιεύσεων και υψηλότερα επιτόκια».

Ένας «εκτεταμένος πόλεμος» – Μήπως οι αγορές υποτιμούν τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς;-1
Φωτ.: AP

Το 2022, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν για όγδοη συνεχή χρονιά σε υψηλό ρεκόρ ή 2,24 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης. Επιπλέον, από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ έστειλαν πάνω από 75 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας στο Κίεβο, ποσό που υπερβαίνει την βοήθεια των ΗΠΑ προς άλλους αποδέκτες.

«Αυτό εγείρει το ζήτημα των πραγματικών επιτοκίων [επιτόκια προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό] και, όπως μάθαμε από τις αγορές το 2008, μια πραγματική απόδοση 2,5% στο 30ετές ομόλογο είναι συνήθως ένα έναυσμα για να “σπάσει κάτι”», συνέχισε ο Savage.

Πέρα από τις πληθωριστικές πιέσεις, διαφαίνεται ακόμη ο κίνδυνος ανάφλεξης μιας ευρύτερης σύγκρουσης. Ο άνευ προηγουμένου χαρακτήρας της επίθεσης της Χαμάς εγείρει υποψίες για πιθανή εμπλοκή του Ιράν, δεδομένης της μακροχρόνιας υποστήριξης της Τεχεράνης προς τη Χαμάς και τον σκοπό της. Εάν αυτό διαπιστωθεί, ειδικά από τις δυτικές χώρες, η κλιμάκωση του πολέμου θα είναι μονόδρομος, πιστεύουν οι περισσότεροι αναλυτές – κάτι που θα μπορούσε να θέσει τις αγορές σε κατάσταση συναγερμού.

«Όλα έχουν να κάνουν με το Ιράν. Θα δούμε το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατηγορούν δημόσια το Ιράν για άμεση ευθύνη; Αυτό θα έκανε το risk premium [των τιμών του πετρελαίου] να αυξηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Rapidan Energy Group, Bob McNally.

Πρόσθεσε ότι η εμπλοκή του Ιράν θα αποτελέσει επίσης αιτία για μια στροφή στην ασφάλεια του δολαρίου. «Είναι αρνητικό για τις εύθραυστες οικονομίες, τα εύθραυστα νομίσματα. Αρνητικό για τις τιμές της ενέργειας», είπε ο McNally, προσθέτοντας ότι είναι το «τελευταίο πράγμα» που χρειάζονται οι policymakers την ώρα που προσπαθούν να ενορχηστρώσουν μια «ήπια προσγείωση», δηλαδή τη μείωση του πληθωρισμού χωρίς να σημειωθεί ύφεση.

«Αυτός θα είναι ένας παρατεταμένος, πολύ δύσκολος και πιθανώς αιματηρός πόλεμος», υπογράμμισε.

Η εταιρεία αναλύσεων Alpine Macro επανέλαβε ότι, ενώ η πορεία της σύγκρουσης είναι αβέβαιη, είναι «πολύ πιθανόν να κλιμακωθεί» και ίσως να συμβάλει σε ένα «παγκόσμιο περιβάλλον με σημαντικούς κινδύνους» τους επόμενους έναν έως τρεις μήνες. Ένα περιβάλλον κινδύνου οδηγεί τους επενδυτές που συρρέουν σε ομόλογα και χρυσό, καθώς και στην πώληση μετοχών.

Η έκθεση ανέφερε ότι ένας κορυφαίος κίνδυνος θα ήταν το Ισραήλ να στοχεύσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να κλιμακώσει τη σύγκρουση σε περιφερειακό επίπεδο για να διακόψει την εξαγωγή πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο, και έτσι να τραβήξει τις ΗΠΑ στη μάχη.

«Το πιο ακραίο σενάριο περιλαμβάνει το Ισραήλ να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Αυτό θα μπορούσε να εκτινάξει τις τιμές του πετρελαίου στα 150 δολάρια το βαρέλι», ανέφερε η Alpine Macro.

Οι αγορές μπορεί να αγνοήσουν εντελώς τη σύγκρουση;

Ένας «εκτεταμένος πόλεμος» – Μήπως οι αγορές υποτιμούν τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς;-2
Φωτ.: Reuters 

Ένας αναλυτής είναι της άποψης ότι ακόμη και αν η σύγκρουση παραταθεί, οι επιπτώσεις της στις παγκόσμιες αγορές εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό περιορισμένες.

«Πιστεύω ότι οι αγορές θα αγνοήσουν εντελώς αυτή τη σύγκρουση, επομένως δεν θα έχει καμία επίπτωση στις αγορές σε οκτώ μήνες από τώρα», δήλωσε στο CNBC ο Marko Papic, επικεφαλής στρατηγικής του Ομίλου Clocktower. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα έχει τα κεφάλαια που χρειάζονται για να αντέξει «πολύ περισσότερο» από οκτώ μήνες, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Και ενώ ο Papic αναγνώρισε ότι οι αγορές δεν έχουν αποτιμήσει πλήρως τους κινδύνους πληθωρισμού, υποστήριξε ότι δεν έχει να κάνει με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά μάλλον είναι ένα μείγμα ισχυρών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, ελλείψεων εργατικού δυναμικού και ενός παγκόσμιου κύκλου κεφαλαιουχικών δαπανών, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Πρόσθεσε ότι το να μιλάμε για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς «ως παράγοντα που συμβάλλει στον πληθωρισμό είναι, σε αυτό το πλαίσιο, γελοίο».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση στη Γάζα

WSJ: «Ασοι» στα κρυπτονομίσματα οι άνδρες της Χαμάς

Κομισιόν: Επείγουσα αναθεώρηση της οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News