BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Οι οικονομικές συνέπειες της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς

Capital Economics: Οι οικονομικές συνέπειες της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς

Η εμπειρία του πολέμου της Γάζας του 2014 δείχνει ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς θα είναι σχετικά μικρές και πρόσκαιρες, είναι η πρώτη εκτίμηση των αναλυτών της Capital Economics. «Όμως, η κατάσταση είναι ρευστή και οι οικονομικές συνέπειες θα εξαρτηθούν από την σοβαρότητα και τη διάρκεια της σύγκρουσης, καθώς και το κατά πόσο αυτή θα εξαπλωθεί στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρει η εταιρεία αναλύσεων. Η Capital Economics προειδοποιεί για σημαντικό γεωπολιτικό αντίκτυπο, ειδικά εάν η εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας – Ισραήλ εκτροχιαστεί και/ή προκύψουν μεγαλύτερες εντάσεις με το Ιράν.

Όπως σημειώνει η Capital Economics, η επίθεση της Χαμάς ήταν η μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες και φαίνεται να έπιασε τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών απροετοίμαστες, κάτι που  σημαίνει ότι πιθανότατα θα υπάρξουν εσωτερικές πολιτικές συνέπειες.

Από οικονομικής πλευράς, η εμπειρία του πολέμου στη Γάζα, από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο του 2014, δείχνει ότι οι όποιες επιπτώσεις για το Ισραήλ θα είναι προσωρινές. Την περίοδο εκείνη, ο βιομηχανικός τομέας της χώρας αναπτύχθηκε κατά 3,8% και ενώ οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν, κάλυψαν  το χαμένο έδαφος τον Σεπτέμβριο, όταν η σύγκρουση τελείωσε. Ο τουρισμός δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, με τις αφίξεις να μειώνονται πάνω από 35%. Συνολικά, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε από το 1% σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2014, σε 0,5% το τρίτο τρίμηνο, για να επιταχυνθεί και πάλι στο 1,6% το τέταρτο τρίμηνο.

Τότε, οι ανησυχίες για απότομη επιβράδυνση οδήγησαν την Τράπεζα του Ισραήλ να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, στο 0,25%, σε μία κίνηση η οποία έριξε τις αποδόσεις των ομολόγων και στήριξε το χρηματιστήριο. Το σέκελ υποχώρησε κατά 4% έναντι του δολαρίου, όμως ήταν μία περίοδος γενικότερης ανόδου του δολαρίου.

Αυτή τη φορά, η κεντρική τράπεζα δεν αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια, λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό, σημειώνει η Capital Economics. Αντ΄ αυτού, ρίχνει 45 δισ. δολάρια για τη στήριξη του νομίσματος, με το πολύ μεγάλο αυτό πρόγραμμα να φαίνεται να επιτυγχάνει.

Μακροπρόθεσμα, οι εξελίξεις αυτές υπενθυμίζουν ότι οι στρατιωτικές συγκρούσεις θα παραμείνουν ο βασικός κίνδυνος τον οποίο αντιμετωπίζουν οι επενδυτές στο Ισραήλ, σημειώνουν οι αναλυτές. «Αλλά αυτό είναι ένα επίμονο ζήτημα σε όλη την ιστορία του Ισραήλ και δεν έχει αποτρέψει την χώρα από το να αναπτύξει έναν κλάδο υψηλής τεχνολογίας που ανθεί και από το να προσελκύσει μεγάλες ξένες επενδυτικές ροές», τονίζουν.  «Μάλιστα, η πολιτική στρατολόγησης της χώρας, η οποία αντανακλά την απειλή σύγκρουσης, πιστεύεται ότι βοήθησε στην ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα».

Γεωπολιτικές επιπτώσεις

Η Capital Economics θεωρεί ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα επιβραδύνουν την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, καθώς η σχετική συμφωνία απαιτούσε υποχωρήσεις από την πλευρά των Ισραηλινών προς τους Παλαιστινίους, κάτι το οποίο δύσκολα θα γίνει τώρα.

Δυσκολεύουν, επίσης, οι προσπάθειες των ΗΠΑ να φέρουν την Σαουδική Αραβία ξανά στη δική τους σφαίρα (έναντι της κινεζικής). Και καθώς η συμφωνία θα έκανε τους Σαουδάραβες πιο διατεθειμένους να ενισχύσουν την παραγωγή πετρελαίου το 2024 και άρα να ρίξουν τις τιμές, αυτό μοιάζει πλέον λιγότερο πιθανό.

Ένα ακόμα μέτωπο αυξανόμενων εντάσεων εντοπίζεται στο Ιράν, έπειτα από δημοσίευμα της Wall Street Journal που θέλει την χώρα να έχει βοηθήσει τη Χαμάς στον σχεδιασμό των επιθέσεων, ενδεχομένως σε μία προσπάθεια να εκτροχιάσει την ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας.

Όπως τονίζει η Capital Economics, εάν ενταθούν οι ανησυχίες για μια ευρύτερη σύγκρουση, οι επιπτώσεις στην ισραηλινή οικονομία θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Επιπτώσεις θα υπάρξουν και στην αγορά πετρελαίου, εάν οι εντάσεις μεταξύ Ιράν και Δύσης κλιμακωθούν. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να λάβουν μέτρα κατά του ιρανικού πετρελαίου, για να κόψουν τις ροές  χρηματοδότησης προς τη χώρα. Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν έχει αυξηθεί απότομα το τελευταίο διάστημα, με τις ΗΠΑ να κάνουν τα στραβά μάτια, καθώς αυτό αποτρέπει την περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Διαβάστε επίσης: 

Τι σημαίνει για τις αγορές η ανάφλεξη στο Μεσανατολικό: Στροφή στα επενδυτικά καταφύγια

Για το πετρέλαιο, δεν είναι επανάληψη του 1973 – Μπορεί όμως να έχουμε και χειρότερα

Γιατί η Γάζα βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης Ισραήλ – Παλαιστίνης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News