Business & Finance Δευτέρα 9/10/2023, 07:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η άνοδος της νταντάς-οδηγού: Ποιος θα πάει τα παιδιά στις απογευματινές δραστηριότητες 

Η άνοδος της νταντάς-οδηγού: Ποιος θα πάει τα παιδιά στις απογευματινές δραστηριότητες 

Τα σχολεία τελειώνουν πολύ πριν τις πέντε, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, οι γονείς δεν γυρίζουν στο σπίτι από τη δουλειά πριν από τις έξι το απόγευμα. Ακόμη και τότε όμως, τους περιμένει ένα γεμάτο απόγευμα όπου θα πρέπει να μεταφέρουν τα παιδιά τους από τη μία δραστηριότητα στην άλλη. Στο ενδιάμεσο, τις περισσότερες φορές, είναι αναγκασμένοι απλώς να περιμένουν, μην κάνοντας στην πραγματικότητα κάτι παραγωγικό με τον ελεύθερο χρόνο τους.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε μία ανάγκη, την οποία η αμερικανική αγορά «έτρεξε να καλύψει»: Πρόκειται για τις νταντάδες- οδηγούς. 

Γονείς που έχουν επιστρέψει πλέον για τα καλά στο γραφείο, προσλαμβάνουν άτομα για να μεταφέρουν τα πολυάσχολα παιδιά τους στις δραστηριότητες του απογεύματος και φυσικά να τα παίρνουν το μεσημέρι από το σχολείο. 

Οι περισσότερες νταντάδες βρίσκονται μέσω ειδικών γραφείων, γνωστών, ή ακόμη και από τα social media και είναι ανάρπαστες. Η αμοιβή τους ξεκινάει από τα 18 ευρώ την ώρα και φτάνει τα 35, αν πρόκειται για άτομα με προϋπηρεσία και καθαρό ιστορικό ατυχημάτων. 

Η Jenna Kavanaugh, η οποία μένει στο Τέξας,  λέει στη Wall Street Journal, ότι προσέλαβε μία οδηγό για τα τρία παιδιά της που πηγαίνουν σχολείο. Τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας τα μεταφέρει σε μαθήματα ισπανικών και μαθηματικών και προπονήσεις  ποδοσφαίρου και βόλεϊ.

Η Kavanaugh προσέλαβε την νταντά του αυτοκινήτου για 20 ώρες την εβδομάδα, κάτι που τη βοηθά να νιώθει πιο ήρεμη. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο υπάρχει μία συνέπεια στους χρόνους, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην περιμένουν να πάει κάποιος να τα πάρει, μετά το τέλος της δραστηριότητας. Οπως τονίζει η ίδια, δεν έχει την απαίτηση από τη νέα της υπάλληλο να δώσει προτεραιότητα στο να φτιάχνει σνακ ή να παίζει με τα παιδιά της, όπως έκανε η προηγούμενη νταντά όταν τα παιδιά ήταν μικρότερα.

«Είναι βασικά η οδηγός μας για τέσσερις ώρες», λέει η 45χρονη Kavanaugh, βοηθός γιατρού, η οποία επέστρεψε πρόσφατα στη δουλειά της. Μάλιστα, η οικογένεια σκέφτεται να αγοράσει ένα αυτοκίνητο ειδικά για την υπάλληλο μερικής απασχόλησης, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο.

Οι εταιρείες που προσφέρουν ιδιώτες οδηγούς προσπαθούν επίσης να καλύψουν το κενό στο πρόγραμμα του απογεύματος. 

Η Uber ξεκίνησε ένα πρόγραμμα με λογαριασμούς εφήβων φέτος, επιτρέποντας σε ανηλίκους 13 ετών και άνω να κάνουν κράτηση για μετακινήσεις, ενώ προσφέρει στους γονείς τη δυνατότητα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο.

Μία άλλη εταιρεία, η Alto, προσφέρει πακέτα διαδρομών για εφήβους και στελνει τον τελικό λογαριασμό συνολικά στους γονείς. Ένα πάσο για 25 μετακινήσεις σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων κοστίζει 425 δολάρια στο Χιούστον και 475 δολάρια στην Ουάσιγκτον.

Για τους γονείς που θεωρούν οικονομικά απαγορευτικό να πάρουν μία νταντά-οδηγό ή να χρησιμοποιούν μία υπηρεσία σαν τις παραπάνω, υπάρχει η Taxi Mom, μια εταιρεία που προσφέρει λεωφορεία σε ομάδες παιδιών. 

Η υπηρεσία επιτρέπει την online παρακολούθηση, ώστε οι γονείς να γνωρίζουν πότε τα παιδιά  φτάνουν στο σχολείο. Στη διαδρομή της επιστροφής, ο οδηγός περιμένει μέχρι να μπουν στο σπίτι και να κλειδώσουν την πόρτα πίσω τους πριν αναχωρήσει.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Μωρό στον καιρό του Instagram – Μια ακριβή υπόθεση

Τι ψάχνουν τα παιδιά στο διαδίκτυο – Πώς περνούν τον χρόνο τους online

Οι Ολλανδοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά – Τα 6 πράγματα που δεν κάνουν ποτέ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS