Business & Finance Δευτέρα 9/10/2023, 09:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισραήλ: Στηρίζει το σέκελ με ένα πρωτοφανές πρόγραμμα 45 δισ. δολαρίων

Ισραήλ: Στηρίζει το σέκελ με ένα πρωτοφανές πρόγραμμα 45 δισ. δολαρίων

Με ένα πρωτοφανές σχέδιο 45 δισ. δολαρίων, η Τράπεζα του Ισραήλ επιχειρεί να στηρίξει την ισοτιμία του σέκελ, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι ο πόλεμος μς τη Χαμάς θα είναι μακρύς και δύσκολος.

Η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να πουλήσει ξένα νομίσματα για πρώτη φορά και να διοχετεύσει ρευστότητα σε δολάρια στις τοπικές τράπεζες, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των αγορών.

Ισραήλ: Στηρίζει το σέκελ με ένα πρωτοφανές πρόγραμμα 45 δισ. δολαρίων-1

Η κεντρική τράπεζα θα πουλήσει έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια και θα διαθέσει έως και τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω μηχανισμών swap, σύμφωνα με το Bloomberg. Στόχος της παρέμβασης είναι να περιοριστούν οι διακυμάνσεις του σέκελ και να διασφαλιστεί η απαραίτητη ρευστότητα.

Το νόμισμα του Ισραήλ υποχώρησε έως και 2% στο άνοιγμα, πριν να περιορίσει τις απώλειές του στο 0,6% και στα 3,8686 ανά δολάριο.

Πρόκειται για την πρώτη παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας εδώ και περίπου δύο χρόνια και την πρώτη φορά που πουλάει δολάρια.

Το σέκελ είναι ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους φέτος, ανάμεσα σε ένα καλάθι 31 βασικών νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τι σημαίνει για τις αγορές η ανάφλεξη στο Μεσανατολικό: Στροφή στα επενδυτικά καταφύγια

Για το πετρέλαιο, δεν είναι επανάληψη του 1973 – Μπορεί όμως να έχουμε και χειρότερα

Γιατί η Γάζα βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης Ισραήλ – Παλαιστίνης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News