Business & Finance Κυριακή 18/06/2023, 13:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Gaza Marine: Σύμφωνο το Ισραήλ στην αξιοποίηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου, αλλά υπό όρους

Gaza Marine: Σύμφωνο το Ισραήλ στην αξιοποίηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου, αλλά υπό όρους

Το Ισραήλ φαίνεται να είναι θετικό για την έναρξη εργασιών για την αξιοποίηση του θαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην περιοχή ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας, γνωστού ως Gaza Marine, αλλά θέλει διαβεβαιώσεις ασφαλείας από την παλαιστινιακή πλευρά και την Αίγυπτο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, σήμερα το Ισραήλ έδωσε προκαταρκτική έγκριση για την αξιοποίηση του κοιτάσματος, αλλά  δήλωσε ότι θα απαιτηθεί συντονισμός ασφαλείας με την Παλαιστινιακή Αρχή και τη γειτονική Αίγυπτο.

Ανακοινώνοντας την κίνηση σχετικά με το έργο Gaza Marine, το γραφείο του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι η πρόοδος θα εξαρτηθεί από τη «διατήρηση της ασφάλειας και των διπλωματικών αναγκών του κράτους του Ισραήλ».

Ενώ η Αίγυπτος και το Ισραήλ παράγουν φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο εδώ και χρόνια, το Gaza Marine, περίπου 30 χιλιόμετρα (20 μίλια) από τις ακτές της Γάζας, έχει παραμείνει αναξιοποίητο λόγω πολιτικών διαφορών και συγκρούσεων με το Ισραήλ, καθώς και οικονομικών παραγόντων.

Το Gaza Marine εκτιμάται ότι περιέχει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου, πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεται για την ηλεκτροδότηση των παλαιστινιακών εδαφών και μέρος του οποίου θα μπορούσε, ενδεχομένως, να εξαχθεί.

Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

«Περιμένουμε να μάθουμε τι ακριβώς έχουν συμφωνήσει οι Ισραηλινοί. Δεν μπορούμε να πάρουμε θέση χωρίς να ξέρουμε λεπτομέρειες, μόνο στηριζόμενοι σε μια δήλωση στα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος στο Reuters.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Ismail Rudwan δήλωσε στο Reuters: «Επαναλαμβάνουμε ότι ο λαός μας στη Γάζα έχει τα δικαιώματα στους φυσικούς του πόρους».

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News