Business & Finance Πέμπτη 27/10/2022, 14:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αίγυπτος: Συμφωνία για δάνειο 3 δισ. από το ΔΝΤ μετά την υποτίμηση

Αίγυπτος: Συμφωνία για δάνειο 3 δισ. από το ΔΝΤ μετά την υποτίμηση

Δάνειο ύψους 3 δισ. δολαρίων εξασφάλισε η Αίγυπτος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφότου υποτίμησε το νόμισμά της, σε μία προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία της, που δέχεται βαρύ πλήγμα από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και μαζικής εξόδου ξένου χρήματος, η Αίγυπτος θα λάβει επίσης 5 δισ. δολάρια από διεθνείς εταίρους και 1 δισ. δολάρια από ένα fund.

Νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης, στο 13,25%, και ανακοίνωσε ότι υιοθετεί ένα πιο ευέλικτο νομισματικό καθεστώς.

Η ευέλικτη πολιτική στην ισοτιμία θα αφήσει τις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης να διαμορφώσουν την αξία της λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων, ανέφερε η κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της, με αποτέλεσμα η λίρα να πέσει 12%.

Η ευελιξία του νομίσματος υπήρξε ένα από τα βασικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, καθώς ξένες τράπεζες εκτιμούν ότι η αιγυπτιακή λίρα εξακολουθεί να είναι πολύ ακριβή, ακόμα και μετά την υποτίμηση του 15% που έγινε τον Μάρτιο.

Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι χώρες του Αραβικού Κόλπου έχουν ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για τη σταθερότητα της πολυπληθέστερης χώρας του αραβικού κόσμου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Αίγυπτος: Στροφή από την κεντρική τράπεζα και βουτιά 12% για το νόμισμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News