Business & Finance Τρίτη 25/10/2022, 22:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

East Med & Southeast Europe: Ορόσημο η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ

Ορόσημο για τον East Med & Southeast Europe η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ ύστερα από μια δεκαετία, τόνισαν ο Ισραηλινός Πρέσβης Χαϊμ Ρεγκέβ και η Ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

East Med & Southeast Europe: Ορόσημο η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ είναι ένα ορόσημο για την επανεκκίνηση των θετικών σχέσεων αμοιβαίας ωφέλειας του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισαν ο Χαΐμ Ρεγκέβ (Haim Regev), Πρέσβης, Επικεφαλής της Αποστολής του Ισραήλ στην ΕΕ και η Ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, στο πλαίσιο συζήτησης για τις σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ ως «κλειδί» για τη συνεργασία στην περιφερειακή ασφάλεια, στο συνέδριο East Med & Southeast Europe, το οποίο διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στις Βρυξέλλες.

Τόσο ο Πρέσβης του Ισραήλ όσο και η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του Transantlantic Friends of Israel εξήραν την επανεκκίνηση της διαδικασίας, που ήταν ένα πάγιο αίτημα του Ισραήλ, το οποίο πήρε «σάρκα και οστά» με τη σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης, ύστερα από περίπου μια δεκαετία, στις αρχές του μήνα, αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο Ισραηλινός πρέσβης υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία αυτής της εξέλιξης, δίνοντας -μεταξύ άλλων- έμφαση στον ρόλο που διαδραμάτισε η Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση, την οποία και χαρακτήρισε «βασικό παίκτη».

«Το Ισραήλ είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε πολλές κοινές αρχές και αξίες», επισήμανε, από την πλευρά της η κ. Ασημακοπούλου και αναφέρθηκε στο παράδειγμα των Συμφωνιών του Αβραάμ (Abraham Αccords), λέγοντας πως «έχει δείξει ότι όσο αναπτύσσονται αυτού του είδους οι σχέσεις τόσο καλύτερα είναι για όλους. Και για τους λαούς και για τη σταθερότητα και για την ασφάλεια και για την ειρήνη. Αν μπόρεσαν οι Άραβες και οι Ισραηλινοί να λύσουν τις διαφορές τους ως ένα σημείο θα πρέπει να υπάρχει ελπίδα για όλους μας».

Υπογραμμίζοντας τη σημασία των Abraham Accords, ο Ισραηλινός πρέσβης κατέφυγε σε παραδείγματα που καταδεικνύουν πόσο έχει διευκολυνθεί πρακτικά η ζωή των Ισραηλινών σε μια σειρά από πρακτικά ζητήματα, όπως π.χ. τα ταξίδια, αλλά και πόσο έχουν αναπτυχθεί οι διμερείς σχέσεις του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε μια σειρά από τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο και ο πολιτισμός. «Μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί ταξίδεψαν πέρυσι στα Εμιράτα, ενώ το διμερές εμπόριο αναμένεται να φτάσει τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια και να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή, που ξεπερνά τις διμερείς σχέσεις αλλά μπορεί να επιφέρει σταθερότητα ευρύτερα στην περιοχή». Σημείωσε δε, ότι το Ισραήλ θα ήθελε να συμπεριλάβει την ΕΕ σε αυτή τη διαδικασία.

Ο κ. Ρεγκέβ παρατήρησε πως εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα κράτη που συνδέουν τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ισραήλ με την κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως αν η ΕΕ θέλει να έχει επιδραστικό ρόλο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να ακολουθήσει μια πιο ισορροπημένη στάση.

Ο Ισραηλινός πρέσβης αναφέρθηκε επίσης στο Ιράν, λέγοντας πως πρόκειται για τον πιο επικίνδυνο και αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ σχολιάζοντας τα φαινόμενα αντισημιτισμού αλλά και τη ρητορική αντισημιτισμού που υπάρχει, όπως είπε, σε κάποια από τα βιβλία των Παλαιστινίων υπογράμμισε την ανάγκη καταπολέμησης αυτών των φαινομένων. «Μηδενική ανοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ, η κ. Ασημακοπούλου επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε ένα απόγειο καλής συνεργασίας κι αυτό έχει σημασία τόσο για τις διμερείς σχέσεις όσο και για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ ο Ισραηλινός πρέσβης αναφέρθηκε στο άνοιγμα πρεσβείας της χώρας του στην Τουρκία λέγοντας πως μπορεί να ανοίξαμε μια πρεσβεία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι «θα είναι σε βάρος της σχέσης μας με την Ελλάδα ή την Κύπρο» καθώς, όπως τόνισε, οι σχέσεις αυτές είναι στρατηγικής σημασίας για το Ισραήλ.

H διάσκεψη, που αποτελεί πλατφόρμα διαλόγου και επικοινωνίας  των πρωταγωνιστών των πολιτικών, θεσμικών και διπλωματικών εξελίξεων της Ανατολικής Μεσογείου και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διεξήχθη στο Egmont Palace και διοργανώνεται σε συνεργασία με την εφημερίδα «Η Καθημερινή».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News