Business & Finance Τρίτη 10/10/2023, 15:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισπανία: Ακόμα μια «κακή» χρονιά για το ελαιόλαδο

Ισπανία: Ακόμα μια «κακή» χρονιά για το ελαιόλαδο

Το υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας αναμένει άλλη μια «κακή» χρονιά για το ελαιόλαδο, με την παραγωγή να εκτιμάται σε 765.362 τόνους για την περίοδο που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου.

Η ποσότητα αυτή είναι κατά 15% υψηλότερη από πέρυσι, όταν η παραγωγή μειώθηκε στο μισό, αλλά εξακολουθεί να είναι κατά ένα τρίτο χαμηλότερη από τον μέσο όρο της τετραετίας, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Η ξηρασία που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή είναι η κύρια αιτία για τη συρρίκνωση των προμηθειών. Κατά τη διάρκεια των συνεχών περιόδων υψηλών θερμοκρασιών, τα δέντρα έχασαν τους καρπούς τους ή οι ελιές που παρήχθησαν ήταν μικρότερες από το συνηθισμένο.

Ισπανία: Ακόμα μια «κακή» χρονιά για το ελαιόλαδο-1

«Οδεύουμε προς μια δεύτερη συνεχόμενη κακή συγκομιδή, με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες σε πολλές πόλεις της Ανδαλουσίας», δήλωσε ο Cristobal Cano, εκπρόσωπος της ομάδας αγροτών UPA, στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την περιοχή την περασμένη εβδομάδα.

Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε επίσης χαμηλότερη σοδειά, προβλέποντας εκτίναξη των τιμών του ελαιολάδου για άλλη μια χρονιά, κάτι που αναμένεται να αναγκάσει τους καταναλωτές να περικόψουν το προϊόν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: 20% χαμηλότερη η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου – Υψηλές τιμές για άλλο ένα έτος

Νοθευμένο ελαιόλαδο: Τι να προσέχουν καταναλωτές και επιχειρήσεις

Το ελαιόλαδο τείνει να γίνει προϊόν πολυτελείας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News