Business & Finance Δευτέρα 19/06/2023, 15:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισπανία: Η ΥΠΟΙΚ ζητά από τις τράπεζες υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων

Ο τραπεζικός τομέας στην Ισπανία πρέπει να αρχίσει να διαχέει την αύξηση των επιτοκίων προς το συμφέρον των Ισπανών πολιτικών, δηλώνει η Nadia Calvino

Ισπανία: Η ΥΠΟΙΚ ζητά από τις τράπεζες υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων

Τα ισπανικά πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν περισσότερα τους πελάτες τους και να μοιράζονται τα κέρδη που έχουν αποκομήσει από τα υψηλά επιτόκια, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Nadia Calvino. 

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο τραπεζικός τομέας στην Ισπανία πρέπει να αρχίσει να διαχέει την αύξηση των επιτοκίων προς το συμφέρον των Ισπανών πολιτών», δήλωσε η Calvino τη Δευτέρα σε μια εκδήλωση υπό τη χορηγία της Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA στο Σανταντέρ, της νότιας Ισπανίας.

Οι ισπανικές τράπεζες έχουν ενισχύσει τα περιθώρια κέρδους, καθώς η κύρια δανειοδοτική τους δραστηριότητα έχει επωφεληθεί από τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων στο 3,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών. Παρόλα αυτά, τα περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα στην Ισπανία έχουν επιλέξει μέχρι στιγμής να μην μετακυλήσουν μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης στα επιτόκια που πληρώνουν στους πελάτες τους για καταθέσεις.

Ο πρόεδρος της BBVA Carlos Torres δήλωσε ότι η πλεονάζουσα ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ο λόγος για τον οποίο οι ισπανικές τράπεζες δεν πληρώνουν στους πελάτες περισσότερα για τις καταθέσεις τους, αν και η κατάσταση θα μπορούσε να αντιστραφεί μόλις η ρευστότητα αρχίσει να στερεύει.

«Όσοι από εμάς έχουμε πλεονάζουσα ρευστότητα δεν πληρώνουμε για καταθέσεις», είπε. Αντ’ αυτού, οι τράπεζες προσφέρουν άλλα προϊόντα, όπως αμοιβαία κεφάλαια σταθερού εισοδήματος ή λογαριασμούς ταμιευτηρίου, δήλωσε ο Torres.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες, όπως η Banco Santander SA, η BBVA ή η CaixaBank SA, δεν έχουν ξεκινήσει μαζικές εκστρατείες αυξημένων επιτοκίων για τις καταθέσεις των πελατών του, κάτι που έχουν κάνει οι μικρότεροι ανταγωνιστές τους καθώς ποντάρουν στην κατάκτηση μεριδίου της αγοράς. Την περασμένη εβδομάδα, η ING Groep NV ξεκίνησε ένα πρόγραμμα τρίμηνης κατάθεσης στην Ισπανία, προσφέροντας ετήσιο επιτκόκιο 2,5% για νέες αποταμιεύσεις έως και 100.000 ευρώ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Κρίσιμες οι επόμενες 30 ώρες για την άνοδο των επιτοκίων

ΕΚΤ: Επανέρχονται τα «γεράκια» – Προειδοποιούν για αυξήσεις επιτοκίων μετά το καλοκαίρι

Κεντρικές τράπεζες: Υπό τον φόβο της ύφεσης οι τελευταίες αυξήσεις επιτοκίων

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News