Business & Finance Παρασκευή 6/10/2023, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ κατά κυβερνήσεων για τις μεγάλες δημόσιες δαπάνες – Δεν βοηθούν το έργο της

ΕΚΤ κατά κυβερνήσεων για τις μεγάλες δημόσιες δαπάνες – Δεν βοηθούν το έργο της

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης επιλέγουν να μην ακολουθήσουν δημοσιονομικές πολιτικές που να υποστηρίζουν τις προσπάθειες της ΕΚΤ να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το μέλος του δ.σ. της, Κλάας Νοτ. 

Οι κεντρικοί τραπεζίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μία δημοσιονομική στάση των κυβερνήσεων που «δεν συνάδει καθόλου με την κυκλική κατάσταση της οικονομίας. Και υπάρχει απροθυμία στο να τους υποστηρίξει στην προσπάθειά τους να σταθεροποιήσουν την οικονομία της Ευρωζώνης, ανέφερε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης. 

Η ΕΚΤ έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης ήταν υπερβολικά διευρυμένη και προκάλεσε πληθωρισμό την ώρα που οι κεντρικοί τραπεζίτες προχωρήσουν σε επιτοκιακές αυξήσεις με τον πιο ραγδαίο ρυθμό έως σήμερα. 

Ο Σλοβένος κεντρικός τραπεζίτης Μπόστζιαν Βάσλε είπε ότι «τα δημοσιονομικά έχουν μείνει πίσω» αφότου η νομισματική πολιτική εξήλθε από την επεκτατική τροχιά και έγινε ιδιαίτερα σφιχτή. 

«Για περίπου τέσσερα χρόνια, συνεχίζαμε να βλέπουμε μία επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Για το εάν τα επιτόκια έχουν φθάσει τώρα σε κορύφωση, θα εξαρτηθεί από τα μακροοικονομικά αλλά και από τη στάση των δημοσιονομικών πολιτικών», ανέφερε. 

Σε αυτό συμφώνησε και ο Σλοβάκος συνάδελφός του. «Η πεποίθησή μου είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών έχει εξέλθει από την περίοδο της λιτότητας. Τώρα έχουμε υπουργούς που δαπανούν, αυτό είναι απόρροια της κρίσης του κορωνοϊού, της γεωπολιτικής κρίσης, η οποία είναι εδώ με την άρση των κανόνων», ανέφερε ο Πέτερ Καζίμιρ. 

Οι δημοσιονομικοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας τέθηκαν σε αναστολή από το 2020 ώστε να επιτραπεί στις κυβερνήσεις να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν μπορούν να συμφωνήσουν στη μεταρρύθμιση των κανόνων, κάτι που θα πρέπει να έχει γίνει έως τα τέλη του έτους, καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα τεθεί ξανά σε ισχύ το Σύμφωνο Σταθερότητας. 

Ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ άνοιξε με κόστος την εξασθένηση της οικονομίας: το ΑΕΠ αναπτύχθηκε μόλις 0,1% στην Ευρωζώνη σε καθένα από τα δύο πρώτα τρίμηνα το έτους και ο ρυθμός αυτός εκτιμάται ότι συνεχίστηκε έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ, ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Μονόδρομος η δημοσιονομική πειθαρχία – «Οχι» από Στουρνάρα σε εφησυχασμό

Eurogroup: Σταδιακή απόσυρση των μέτρων έναντι της ενεργειακής κρίσης

Κομισιόν για το Σύμφωνο Σταθερότητας: «Να χτίσουμε γέφυρες, όχι να σκάβουμε λάκκους»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News