Business & Finance Πέμπτη 15/06/2023, 22:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν για το Σύμφωνο Σταθερότητας: «Να χτίσουμε γέφυρες, όχι να σκάβουμε λάκκους»

Κομισιόν για το Σύμφωνο Σταθερότητας: «Να χτίσουμε γέφυρες, όχι να σκάβουμε λάκκους»

Ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι κάλεσε τις κυβερνήσεις να βάλουν στην άκρη τις σκληρές θέσεις τους για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. και να αναζητήσουν κοινό έδαφος καθώς η Ε.Ε. προσπαθεί να καταλήξει σε μία συμφωνία για την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας έως τα τέλη του έτους.

Ο ίδιος έκανε τις δηλώσεις μετά από κοινό άρθρο της Γερμανίας και 10 ακόμη χωρών με την οποία ζητούν μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία από αυτή που προτείνεται στις προτάσεις. 

«Η Κομισιόν εργάζεται για μία λύση βασισμένη σε κοινά συμφέροντα και όχι στις εθνικές θέσεις», είπε ο Τζεντιλόνι. «Αυτό που πιστεύουμε είναι τώρα θα πρέπει να χτίσουμε γέφυρες και όχι να σκάβουμε λάκκους». 

Το Σύμφωνο, που θέτει όρια για τα ελλείμματα και το χρέος, ανεστάλη όσον αφορά την εφαρμογή κατά την κρίση της πανδημίας και εν συνεχεία την ενεργειακή κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση έχει αναδείξει τις διαφορές ανάμεσα στη Γερμανία και τους εταίρους της, που ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία 

Δεσμευτικοί Κανόνες

Η Κομισιόν ανακοίνωσε τις προτάσεις της για μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων τον Απρίλιο. Όμως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ τις επέκρινε, λέγοντας ότι χρειάζονται σημαντικές προσαρμογές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι χώρες με υψηλά ελλείμματα θα μπορέσουν να τα μειώσουν. Η Γερμανία έχει υπογραμμίσει ότι δεν είναι η μόνη που ζητά κάτι τέτοιο και κάλεσε και τις υπόλοιπες χώρες που έχουν τις ίδιες τοποθετήσεις να εκδηλώσουν δημοσίως τις απόψεις τους. 

Εν όψει του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών από 11 χώρες, περιλαμβανομένων της Γερμανίας, της Δανίας, της Αυστρίας, της Τσεχίας και των χωρών της Βαλτικής δημοσίευσαν κοινό άρθρο σε ευρωπαϊκές εφημεριδες ζητώντας «αξιόπιστους, διαφανείς, εύκολα μετρήσιμους και δεσμευτικούς δημοσιονομικούς κανόνες» και «ποσοτικά κριτήρια που να εφαρμόζονται ισότιμα σε όλες τις χώρες». 

Αντιτίθενται στην ιδέα ότι «ο χρονικός ορίζοντας για μια αναγκαία ενοποίηση υπερβαίνει κατά πολύ τον κύκλο μιας νομοθετικής περιόδου», καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην πολύ αργή αντίδραση της Ευρώπης σε νέες προκλήσεις και να αποδυναμώσει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά της. Επίσης, απορρίπτουν να δώσουν στην Επιτροπή περισσότερα περιθώρια διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη για τα σχέδια μείωσης του χρέους.

Άλλες χώρες θεωρούν ότι οι προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ελάχιστη δημοσιονομική προσαρμογή σε περίπτωση υπερβολικών ελλειμμάτων και απαίτηση για μείωση των δεικτών χρέους, έχουν ήδη κινηθεί προς την κατεύθυνση της Γερμανίας.

Η Γαλλία θέλει σταθερούς, αυστηρούς κανόνες, αλλά θα πρέπει να διαφοροποιηθούν και να λάβουν υπόψη την ανάγκη επένδυσης στην άμυνα και την κλιματική μετάβαση, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών πριν από τη συνάντηση. Η Ιταλία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που θέλουν δαπάνες, όπως για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, να ληφθούν υπόψη ξεχωριστά κατά τον υπολογισμό του χρέους.

«Πολιτική αποτυχία»

Η Ολλανδή υπουργός Οικονομικών Sigrid Kaag είπε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα της συμμερίζεται τους στόχους της Γερμανίας για τη μείωση του χρέους και τη βιωσιμότητα, αν και είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει περισσότερος χώρος για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

«Μια αντιστροφή των θέσεών μας απέναντι στο παλαιό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα σήμαινε για μένα πολιτική αποτυχία της συλλογικότητάς μας επειδή δεν λειτούργησε. Το παλαιό Σύμφωνο Σταθερότητας δεν είναι αποτελεσματικό, πολλές χώρες δεν το τηρούν, η συμμόρφωση είναι ένα πραγματικό ζήτημα».

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο, η χώρα της οποίας αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ στα τέλη του μήνα, δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη συζήτηση μεταξύ των κρατών μελών ήταν εποικοδομητική και επανέλαβε ότι πιέζει για μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News