Business & Finance Παρασκευή 15/09/2023, 21:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Κάποιοι αναλυτές βλέπουν τις τιμές στα 100 δολάρια πριν από το 2024

Πετρέλαιο: Κάποιοι αναλυτές βλέπουν τις τιμές στα 100 δολάρια πριν από το 2024

Στο υψηλότερο επίπεδο του έτους εκτινάχθηκαν οι τιμές πετρελαίου αυτή την εβδομάδα, διευρύνοντας το ράλι που ωθεί το μαύρο χρυσό προς το επίπεδο των 100 δολαρίων το βαρέλι. 

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να αγγίξουν αυτό το ορόσημο πριν από το τέλος του έτους. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τα 94 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη σταθεροποιήθηκε πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι. Και οι δύο τιμές αναμένεται να κλείσουν την εβδομάδα με κέρδη περίπου 4%. 

Το ράλι των τιμών λαμβάνει χώρα εν μέσω της περιορισμένης προσφοράς μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να παρατείνουν τις μειώσεις στην παραγωγή και στις εξαγωγές αντίστοιχα έως τα τέλη του έτους. 

Αναλυτές της Bank of America εκτιμούν ότι οι τιμές πετρελαίου θα φθάσουν σύντομα πάνω από τα 100 δολάρια. 

«Εάν ο ΟΠΕΚ+ παρατείνει τις μειώσεις στην προσφορά έως τα τέλη του έτους με φόντο την αυξανόμενη ζήτηση από την Ασία, πιστεύουμε ότι η τιμή brent θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι πριν από το 2024», αναφέρουν αναλυτές της BofA. 

O Tάμας Βάργκα της εταιρείας εμπορευμάτων PVM θεωρεί ότι είναι εφικτή μία άνοδος προς τα 100 δολάρια, επικαλούμενος τους περιορισμούς στην προσφορά από τη Σαουδική Αραβία και την Ρωσία, σε συνδυασμό με τις εργασίες συντήρησης στα διυλιστήρια, τη διαρθρωτική έλλειψη ντίζελ στην Ευρώπη και την επικρατούσα άποψη ότι ο σημερινός κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής θα φθάσει σύντομα στο τέλος του.

«Όμως, ένα τέτοιο ράλι θα μπορούσε να πυροδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτής της εβδομάδας και στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών. Εάν τα επιτόκια παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στην οικονομία όσο και στη ζήτηση για πετρελαιο», ανέφερε ο Βάργκα. 

Για το λόγο αυτό, πιστεύει ότι η άνοδος προς τα 100 δολάρια θα είναι βραχυπρόθεσμη. 

Σημαντική έλλλειψη προσφοράς

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποίησε ότι οι μειώσεις στην παραγωγή Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικό έλλειμμα αγοράς έως το τέταρτο τρίμηνο. 

Ο Κρίστιαν Μάλεκ της JPMorgan εκτιμά ότι η τιμή πετρελαίου θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ 80 και 100 δολαρίων το βαρέλι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και γύρω στα 80 δολάρια σε μακροπρόθεσμο. 

Βεβαίως δεν συμμερίζονται όλοι την άποψη ότι οι τιμές θα επιστρέψουν απαραιτήτως στα 100 δολάρια. Ο Όλε Χάνσεν της Saxo Bank αναφέρει ότι η αγορά αργού πετρελαίου φαίνεται υπεραγορασμένη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες διόρθωσης. 

 

 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News