Business & Finance Πέμπτη 14/09/2023, 22:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 90 το αργό – Φόβοι για διακοπή της προσφοράς από Λιβύη

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 90 το αργό – Φόβοι για διακοπή της προσφοράς από Λιβύη

Ξεπέρασε τα 90 δολάρια το βαρέλι η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και 10 μήνες, απειλώντας να ωθήσει την τιμή βενζίνης σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα και να αναθερμάνει τις πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία. 

Οι υψηλές τιμές πετρελαίου έχουν ήδη δημιουργήσει μία ασυνήθιστη κατάσταση στο πλαίσιο της οποίας η βενζίνη γίνεται ολοένα και πιο ακριβή ακόμη και μετά την καλοκαιρινή περίοδο που έχουν σταματήσει οι μετακινήσεις λόγω διακοπών. Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση μειώνεται, οι τιμές βενζίνης βρίσκονται οριακά χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδο του έτους. 

Ο μέσος όρος της τιμής βενζίνης στις ΗΠΑ κυμαίνεται στα 3,89 δολάρια το γαλόνι, παρότι σε κάποιες πολιτείες έχει ξεπεράσει ακόμη και τα 4 δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο ράλι των τιμών πετρελαίου πυροδοτήθηκε από ανησυχίες για επαρκή προσφορά. 

Πρώτον, Ρωσία και Σαουδική Αραβία ξάφνιασαν τις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώνοντας την παράταση των μειώσεων στις εξαγωγές και παραγωγή τους αντίστοιχα έως τα τέλη του έτους. 

Εν συνεχεία, καταστροφικές πλημμύρες στη Λιβύη εγείρουν ανησυχίες για διακοπές στην προσφορά στη συγκεκριμένη χώρα μέλος του ΟΠΕΚ. «Γνωρίζουμε τι θα συμβεί. Μία δεκαετία αναστάτωσης άφησε τη Λιβύη απροετοίμαστη σε μία τέτοια καταστροφική καταιγίδα. Εάν σταματήσει η προσφορά πετρελαίου από τη Λιβύη για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό θα πιέσει προς τα πάνω τις τιμές», αναφέρει ο Άντι Λίποου, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Lipow Oil Associates. 

H Λιβύη είναι βασικός προμηθευτής της Ευρώπης, παράγει περί τα 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ. 

 

Η τιμή αργού στα 90,26 δολάρια το βαρέλι στη σημερινή συνεδρίαση, αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Νοεμβρίου του 2022 και σημαίνει μία αύξηση της τάξης του 34% από τα μέσα Ιουνίου. Το brent στο Λονδίνο ξεπέρασε τα 93 δολάρια το βαρέλι. 

Η τελευταία άνοδος των τιμών πετρελαίου ακυρώνει μέρος της προόδου που έχει σημειώσει η επιθετική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

 

Διαβάστε επίσης:

IEA: Θα ανέβει κι άλλο το πετρέλαιο – Ανυπέρβλητο εμπόδιο η συμμαχία Ρωσίας-Σ. Αραβίας

ΙΕΑ: Bρισκόμαστε στην «αρχή του τέλους» της εποχής των ορυκτών καυσίμων

Πετρέλαιο: «Ταβάνι» σε τριψήφια τιμή βλέπει η Goldman Sachs – Οι δύο κίνδυνοι

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News