Business & Finance Πέμπτη 8/06/2023, 21:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Πτώση στα 70 δολ. μετά τις αναφορές και πιθανή συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν

Πετρέλαιο: Πτώση στα 70 δολ. μετά τις αναφορές και πιθανή συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν

Το πετρέλαιο υποχώρησε απότομα μετά από αναφορές περιφερειακών μέσων ενημέρωσης που πυροδότησαν τις φήμες ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν πλησιάζουν σε μια συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες εξαγωγές ιρανικού αργού. Η γρήγορη πτώση ήρθε εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση της κατανάλωσης ενέργειας.

Το WTI υποχώρησε έως και 4,8% για να βρεθεί κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, αφού μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής Haaretz, ανέφεραν ότι το Ιράν και οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. 

«Αυτή η σπασμωδική κίνηση προς τα κάτω είναι πιθανότατα μια υπερβολική αντίδραση», δήλωσε η Rebecca Babin, ανώτερη trader ενέργειας στην CIBC Private Wealth. «Ωστόσο, η δράση των τιμών δείχνει πόσο γρήγορα το αργό μπορεί να κινηθεί πτωτικά, ενώ δυσκολεύεται να κινηθεί προς τα πάνω ακόμη και όταν υπάρχουν θετικές εξελίξεις», πρόσθεσε.

 

Πετρέλαιο: Πτώση στα 70 δολ. μετά τις αναφορές και πιθανή συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν-1

Ο πρώην νούμερο 2 παραγωγός του ΟΠΕΚ, το Ιράν θα μπορούσε να αποκαταστήσει περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερήσιας παραγωγής αργού εντός μηνών από μια συμφωνία, ανέφεραν πέρυσι επενδυτές και αναλυτές πριν από τη διακοπή των συνομιλιών. Θα μπορούσε να επανέλθει στην πλήρη δυναμικότητα των περίπου 3,7 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως μέχρι το επόμενο έτος.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αναφορές χθες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Vedant Patel δήλωσε ότι δεν θα απαντήσει σε «φήμες ή διαρροές διπλωματικών συνομιλιών. Επαναλαμβάνω ότι ο πρόεδρος ήταν επίσης σαφής, όπως και ο υπουργός, ότι δεν έχουμε αφαιρέσει καμία επιλογή από το τραπέζι των συνομιλιών». Ιρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν. 

Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει κατά 10% φέτος, καθώς η ισχνή οικονομική ανάκαμψη της Κίνας, οι αυξήσεις επιτοκίων από την Federal Reserve των ΗΠΑ και οι ισχυρές ροές ρωσικού αργού επιβαρύνουν τις τιμές. Σε μια προσπάθεια ανύψωσης των τιμών, η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε να μειώσει πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, επιπλέον των περικοπών που έγιναν από το καρτέλ νωρίτερα φέτος.

Πετρέλαιο: Πτώση στα 70 δολ. μετά τις αναφορές και πιθανή συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν-2

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News