Business & Finance Τετάρτη 13/07/2022, 21:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H εποχή του ακριβού πετρελαίου δεν «τελειώνει»

H εποχή του ακριβού πετρελαίου δεν «τελειώνει»

Η πτώση των τιμών πετρελαίου κάτω από το φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι αναζωπύρωσε τις ελπίδες ότι οι ημέρες των υψηλών τιμών φθάνουν στο τέλος της, εν μέσω των ανησυχιών για ύφεση. 

Δυστυχώς όμως, δεν φαίνεται να έχουμε φθάσει ακόμη σε αυτό το σημείο. 

Πράγματι, οι δυναμικές της προσφοράς και της ζήτησης παραπέμπουν σε μία παρατεταμένη περίοδο υψηλότερων τιμών, με διάρκεια μηνών εάν όχι ετών. Η ζήτηση για καύσιμα εξακολουθεί να αυξάνεται, καθώς ο κόσμος βγαίνει από την πανδημία του κορωνοϊού και τα lockdowns. Υπάρχει επίσης έλλειψη διυλιστηρίων, ενώ οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου στον πλανήτη βρίσκονται ξανά στα όριά τους όσον αφορά στις εργασίες άντλησης. Την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μειώνει τις εξαγωγές. 

«Ο κόσμος ουδέποτε είχε βιώσει μία μεγάλη ενεργειακή κρίση σε τόσο βάθος και περιπλοκότητα. Ενδεχομένως να μην έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα», δήλωσε πρόσφατα ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπαϊρόλ. 

Παγκόσμια Ζήτηση Πετρελαίου

Βαρέλια ημερησίως

Πηγή: Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας

 

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κόσμος δυσκολεύεται να παράγει αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο που χρειάζεται. Πρόκειται για μία απότομη στροφή από τις συνθήκες που επικρατούσαν την Άνοιξη του 2020 όταν η πανδημία οδήγησε τη ζήτηση στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια πολλών δεκαετιών και τις τιμές αργού κάτω από το μηδέν. Το επόμενο έτος, η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται να ξεπεράσει τα προ της πανδημίας επίπεδα, παρουσιάζοντας αύξηση άνω του 2%, σύμφωνα με την ΙΕΑ. 

Η προσφορά θα δυσκολευθεί πολύ να καλύψει τη ζήτηση. Τον Ιούνιο, η JPMorgan Chase & Co. σκιαγράφησε ένα αποκαλυπτικό σενάριο στο πλαίσιο του οποίου ο Πούτιν μειώνει την παραγωγή κατά εκατομμύρια βαρέλια με τις τιμές να εκτοξεύονται στα 380 δολάρια το βαρέλι. Παρότι η Μόσχα έχει βρει πρόθυμους αγοραστές στην Κίνα και στην Ινδία, η ρωσική παραγωγή έχει περιοριστεί περισσότερο από ένα εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, υπό το βάρος των κυρώσεων. 

Την ίδια στιγμή, η προοπτική κάλυψης αυτής της έλλειψης εκτός Ρωσίας είναι περιορισμένη. Ο ΟΠΕΚ δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στους στόχους για την παραγωγή του, εξαιτίας των απηρχαιωμένων υποδομών, των υποεπενδύσεων και της πολιτικής αναταραχής σε κάποιους πετρελαιοπαραγωγούς. 

Ούτε και υπάρχουν ενδείξεις ότι η Αμερική είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή της από σχιστολιθικά κοιτάσματα, δεδομένου ότι η συνολική παραγωγή των ΗΠΑ υπολείπεται κατά ένα εκατομμύρια βαρέλια από τα προ της πανδημίας υψηλά. 

Τέλος, υπάρχει και το πρόβλημα σε επίπεδο διύλισης. Η πανδημία ανάγκασε κάποιες απηρχαιωμένες και ανεπαρκείς μονάδες διύλισης να κλείσουν οριστικά, αφήνοντας τον κόσμο με περιορισμένη παραγωγική ικανότητα, την ώρα που αυξάνεται η ζήτηση. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Η περιοδεία Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή

Πετρέλαιο: Το Brent κάτω από τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από τον Απρίλιο

Πηγές του G7: Στα 40 έως 60 δολάρια εξετάζεται το πλαφόν στο ρωσικό αργό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News